Univerzitet u Beogradu ima još 2.800 slobodnih mesta, IT i biomedicinski smerovi puni

Za septembar je na našem najstarijem i najvećem univerzitetu ostalo 2.872 mesta. IT i biomedicinski smerovi su puni. Mesta ima samo za studije na engleskom jeziku i za naše đake koji su se školovali u inostranstvu, a koji se inače upisuju u septembarskom roku.

Mnogi su konkursali na dva, pa i tri srodna fakulteta. Najveće preklapanje je između medicine i stomatologije.

"U prvom upisnom roku paralelno je konkurisalo 388 kandidata i na stomatologiju i na medicinu. Onda je sledeće preklapanje između Ekonomskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka, tu je 379 kandidata, pa zatim ETF i FON tu je 213 i Saobraćajni fakultet i FON – tu je 198", kaže prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Ostalo je dosta budžetskih mesta, uglavnom na fakultetima koji su i prethodnih godina bili manje popularni među mladima.

"Na Poljopšrivrednom fakultetu 214 budžetskih mesta, na Filološkom fakultetu 185, zatim na Rudarsko-geološkom 141 budžetsko mesto, na Tehničkom fakultetu u Boru 138 i na TMF-u 106", navodi Bulat.

Nekada su se mladi utrkivali za indeks Pravnog ili Ekonomskog fakulteta. Sada je slika drugačija. Tu ih čekaju indeksi ako se odluče da plaćaju školovanje.

"Najviše slobodnih mesta 224 ima na Filološkom fakultetu, na Pravnom 176 mesta, 127 na Ekonomskom fakultetu, imamo Šumarski fakultet sa 123 mesta i Poljoprivredni fakultet 125 mesta", ističe Bulat.

Podaci sa tačnim brojem slobodnih mesta naći će se i na sajtu Univerziteta u Beogradu. Drugi upisni rok počinje drugog septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike