Učenici Matematičke gimnazije pripremaju se za Balkansku olimpijadu – očekuju bar srebro

Na Olimpijadi ih očekuju dva takmičarska dana. Dnevno će za rešavanje tri zadatka imati po pet sati. Toliko su trajale i poslednje pripreme.

"Danas smo se fokusirali na zadatke, gde imam malo više kucanja zato što je to veoma bitno na ovom takmičenju. Nije dovoljno da mi sami vežbamo i onda je stvarno dobro što se ovo organizuje", navodi Filip Bojković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu navodi da mu pripreme protiču super. Očekuje da na takmičenju uzme srebrnu medalju.

"Možda bih malo bio razočaran ako ne uzmem srebro, ali medalja je medalja", kaže Vukelić.

Uz mladiće je i jedna devojka. Anja će pokazati znanje na Evropskoj informatičkoj olimpijadi za devojke.

"Medalja mi nije cilj, već to više volim da posmatram kao posledicu nečega što radim, i čime se bavim u slobodno vreme, jer volim da istražujem neke projekte ili da se bavim algoritmima i nekim temama koje razvijaju i druge segmente u životu", kaže Anja Milošević, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu.

Simulacija takmičenja

Posle teorijskog dela časa, usledila je simulacija takmičenja.

"Svi zadaci se iz takmičarskog programiranja se automatski kontrolišu za sve zadatke postoji napravljen set kao test primera. Želimo da vidimo kako će da se snađu", navodi Vladimir Milenković, predavač.

Mladen Puzović, zamenik vođe ekipe za Balkansku olimpijadu iz informatike navodi da je svaki čas drugačiji.

"Nekad učimo nove teme koje su izuzetno aktuelne u svetu takmičarskog programiranja, tako da je svaki čas drugačiji i interesantniji", objašnjava Puzović.

Redovne pripreme održavaju se tokom cele godine, a intenziviraju se pred samo nadmetanje. Onda stižu medalje. Nadaju se da će tako biti i ovog puta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike