U spomen patrijarhu Irineju – SPC će dodeljivati godišnje stipendije za najbolje studente

"U spomen patrijarha Irineja objavljujem godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača BU, a to su: Pravni fakultet, Filozofski, Tehnički, Medicinski i Bogoslovski", rekao je patrijarh nakon liturgije, kojoj je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasadori Rusije, Kipra, Rumunije, Belorusije i drugi.

Patrijarh Porfirije je istakao da je blaženopočiši patrijarh Irinej bio poznat po zalaganju za obrazovanje, kao i da se uspostavljanjem stipendije nastavllja baština Crkve, koja je oduvek vodila računa o obrazovanju i kroz istoriju u isto vreme osnivala i bogoslovske i sekularne škole.

"Moleći se za pokoj duše patrijarha Irineja, molimo se i da Gospod obrazuje naš narod u liku Hristovom, ali i u svim znanjima koja se stiču u školama, kao što je to želeo i naš blaženopočivši patrijarh Irinej", rekao je patrijarh Porfirije nakon liturgije povodom prve godišnjice smrti patrijarha Irineja.

Kazao je da je danas služen parastos prvom poglavaru SPC čiji su zemni ostaci položeni u kripti Hrama.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. novembra 2020. godine u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je rekao da još od Svetog Save nikada nije bilo prave podele između crkvenog i narodnog i da je tako radio i patrijarh Irinej po načelu jedinstva – jedan čovek, jedan narod i jedna Crkva.

Porfirije je naglasio da je patrijarh Irinej bio duboko ukorenjen u Crkvi i Hristu i da se prema veri odnosio bez mnogo ljudskog filozofiranja.

"Bio je jednostavan čovek, što danas možda nije najpopularnije. Samo onaj ko raste u Hristu može sve komplikacije da razvija kako bi razumeo ko je čovek i šta je večnost", naveo je Porfirije.

"Na isti način se odnosio prema državnicima i običnim ljudima" 

Dodao je da je svako ko je bio u kontaktu sa patrijarhom Irinejom mogao kod njega da vidi tu jednostavnost, neposrednost, sponatnost i široko srce, kao i da se na isti način odnosio i prema onima koji upravljaju državom, kao i prema običnim ljudima.

"To je ljubav, kao izraz vere i poslušanja da ljudi vole jedni druge", naglasio je patriharh Porfirije.

Takođe, ističe, Irinej je pokazao da je moguće ono što je najpotrebnije ljudima, a to je više razumevanja, otvorenosti i spremnosti da praštamo jedni drugima, da primimo jedni druge u svoja srca.

Ako tako postupamo, onda ništa nije komplikovano, poručio je Porfirije.

Dodao je da je uspostavljanje godišnje stipendije u spomen Irineja za najboljeg studenta sa fakulteta osnivača BU početak u stipendiranju studenata sa tih fakulteta, ali i kasnije i drugih.

Patrijarh Porfirije je podsetio da je crkva i do sada stipendirala mlade ljude kroz neke druge fondove.

Patrijarh Porfirije je posle liturgije služio i pomen na grobu blaženog spomena patrijarha Irineja u kripti Hrama.

Patrijarh Irinej prvi je poglavar SPC koji je sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj počiva Irinej, tu se nalazi još nekoliko grobnih mesta, jer će ubuduće poglavari SPC biti sahranjivani u kripti Hrama, osim ako ne izraze drugačiju želju.

Deo kripte u kome će biti sahranjivani patrijarsi – ambulatorijum vrlo je redak u pravoslavnim hramovima i svega nekoliko pravoslavnih hramova u svetu ima ovaj prostor.

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар