U Smederevu osmoro zaraženo morbilama, većina su deca mlađa od dve godine

Institut "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da su zaključno sa jučerašnjim danom male boginje potvrđene kod osam osoba sa teritorije Smedereva. Prisustvo morbila potvrđeno je u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Radi se o šest nevakcinisanih osoba (ispod dve godine života), koje su hospitalizovane, jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina) i jednoj vakcinisanoj (49 godina).

Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.

Dana 12. januara Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu.

Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Preduzete epidemiološke mere 

Od 11. januara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije: Prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata.

Tokom vikenda prijavljeni su i obrađeni slučajevi sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti ZJZ Ćuprija i GJZ Beograd koji su odbačeni.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja,  a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike. 

SZO beleži porast broja slučajeva morbila

"Batut" navodi da je pandemija kovida 19, odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.

"Prema podacima SZO, odnosno ECDC, beleži se porast broj slučajeva morbila tokom 2022. godine u odnosu na 2021. godinu.  Zaključno sa septembrom prošle godine, registrovano je 555 slučajeva morbila u 27 zemalja Evrope (u 10 je registrovano oko 90% svih slučajeva), dok je 2021. godine registrovano 160 slučajeva. Među obolelima nije bilo hospitalizovanih, ni umrlih", navodi se u objavi na sajtu "Batuta".

Za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta je prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

I u Srbiji pad u broju vakcinisanih – svega 74,8 odsto

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto,  a u 2021. godini svega 74,8 odsto.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2022. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata svim vakcinama iznose 95%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike