U Pupinovom rodnom mestu nema muzeja dostojnog Pupina

Idvor godišnje poseti oko 10.000 turista koji ovde mogu da vide rodnu kuću Mihajla Pupina, koja je obnovljena 2004. godine i njegov Narodni dom čiju izgradnju je Pupin finansirao, sa željom da se u njemu obrazuju mladi poljoprivrednici koji će doprineti razvoju sela.

Stara osnovna škola iz 1846. godine koju je Pupin pohađao nalazi se u izuzetno lošem stanju, a ovde su izložene fotografije na kojima se vidi životni put našeg naučnika od banatskih pašnjaka do američkih prestižnih univerziteta.

"Rekonstrukcija stare škole nama bi podigla osnovu budućeg rada. Trenutno postoji postavka koja se obilazi, ali nije interaktivna.Videli smo da je takva postavka koja je bila u Istorijskom muzeju u Beogradu privukla veliki broj ljudi i na to i mi ciljamo", kaže Svetislav Zakić, direktor Doma kulture Idvor.

Pre nekoliko godina Dom kulture iz Idvora dobio je od Ministarstva kulture i informisanja milion i devetsto hiljada dinara za obnovu muzeja Mihajla Pupina.

"Za taj iznos raspisali smo javne nabavke. Ušli smo u procedure i sav taj iznos je namenjen za projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju stare škole, a tu se planira i izrada idejnog rešenja nove savremene interaktivne postavke", dodaje Zakić.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da msli da je to zaista pokazatelj neodgovornosti i države, ali pre svega stavljanje u zapećak onih genijalaca koje smo u istoriji imali.

"Moramo sad da sagledamo da li postoji projektno tehnička dokumentacija i da zaista taj muzej dobije ono ruho koje Mihajlo Pupin i Srbija, ali i prijateljstvo sa Amerikom zaslužuje", naglasio je Ružić.

Pupinova želja je bila da njegovo selo postane centar znanja i mesto okupljanja darovitih učenika iz čitave Srbije i nadamo se da sa obnovom muzeja to uskoro i postati.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар