U KBC „Bežanijska kosa“ otvorena najsavremenija angio-sala

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je novu salu obišao sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Vladimirom Đukićem i osobljem bolnice, izjavio je da je reč o najsavremenijoj angio-sali ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

"Svi pacijenti koji dožive infarkt, biće primljeni u novu angio-salu svakog dana od 7 do 19 časova, ali i svaku drugu noć kada nije dežurna Zemunska bolnica", istakao je Lončar.

Objasnio je i da nova tehnologija angio-sale omogućava zaposlenima da uz pomoć skenera i drugih dijagnostičkih metoda imaju sliku celokupnog rada srca, a to će im, kaže ministar, doprineti da urade i dodatne intervencije.

Lončar je podsetio da KBC "Bežanijska kosa" ima već jednu angio-salu, ali koja je često bila zauzeta, te da će od sada pacijenti koji dožive infarkt biti odmah zbrinuti u novu salu, bez čekanja.

"Ovde je urađen i novi lift, što znači da pacijent, kojem je dijagnostikovan infarkt, direktno iz kola hitne pomoći dolazi u angio-salu", ukazao je ministar i dodao da je brzina intervencije jako bitna, jer ako se "dođe na vreme i ako se pacijent odmah stentuje, oporavak traje dosta kraće u odnosu na pacijente kod kojih intervencija nije izvršena na vreme".

Još jedan u nizu nekadašnjih problema koji će rešiti nova angio-sala, jeste da u KBC "Bežanijska kosa" više neće biti liste čekanja za pacijente sa kardiovaskularnim oboljenjima, poručio je ministar i dodao da će Ministarstvo preko RFZO preusmeravati i druge pacijente da dolaze u KBC.

Ministar je ukazao da su na radu u novoj angio-sali zaposleni mladi lekari, koji su dobili specijalizaciju, ali i koji su obučeni za rad na najnovijoj opremi.

Prema rečima Lončara, angio-salu finansiralo je Ministarstvo zdravlja sa 73 miliona dinara, a dodatnih 10 miliona dinara je uloženo za sređivanje prostorija, čiji su zidovi obloženi olovom.

"To nije jeftino, ali kada pogledate koliko će nova angio-sala spasiti ljudskih života, ne možemo reći da je skupo, jer je najskuplje ljudsko zdravlje", podvukao je ministar.

Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", zahvalila je ministru i Ministarstvu zdravlja što su toj bolnici omogućili da ima svetske uslove za lečenje pacijenata.

"Na taj način i mi ćemo moći na najmoderniji način da pružimo zdravstvenu negu i lečenje pacijentima sa akutnim infarktom miokarda, ali i pacijentima kojima je neophodna ugradnja najsavremenijih aparata radi poboljšanja srčane funkcije", zaključila je Zdravkovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike