U centru Beograda otvoren Prajd Info Centar

Prajd Info Centar otvoren je danas u Beogradu kao prvi javni prostor namenjen informisanju gradjana o dogadjajima u vezi s Nedeljom ponosa i Paradom ponosa koja će se održati 17. septembra, saopštili su danas organizatori Prajda.

Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda rekao je nakon svečanog otvaranja prostora koji se nalazi u centru grada u Ulici Kralja Milana 8, da je otvaranje Prajd Info Centra istorijski dogadjaj, „baš kao što je i Prajd pomerao granice“.

Prema njegovim rečima, prostor je namenjen pripadnicima LGBT zajednice, gradjanima kao i Nedelji ponosa koja će biti otvorena 11. septembra i tokom koje će biti više od 50 dogadjaja.

On je kazao da se nada da će slike nasilja i povredjenih ljudi koje se nalaze na zidovima u prostoriji Info Centra, predstavljati prošlost.

Dragoslava Barzut iz organizacije „Da se zna“ rekla je da su, i pored očiglednih pomaka, diskriminacija i nasilje kojima je LGBT zajednica izložena svakog dana, na izuzetno visokom nivou.

„Od 1. avgusta prošle godine do 1. avgusta ove godine evidentirano je 79 slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje i nijedan nije dobio sudski epilog“, rekla je ona.
 
Kako je ocenila, LGBT zajednica mora još da se bori i pozvala sve gradjane da se upoznaju sa istorijom njihove borbe i čuju priče nekih od pripadnika LGBT.

Anita Mitić iz organizacionog odbora Parade ponosa rekla je da otvaranjem Info Centra, Parada postaje deo grada Beograda, kao jedan deo Srbije koji je tu vidljiv.

„Organizacija Parade ponosa ove godine teče u opuštenijoj atmosferi, saradjujemo s policijom, gradskim vlastima. Nadamo se da će bez ikakvih problema biti održana Parada 17. septembra“, istakla je ona.

Info centar će biti otvoren za javnost u prostoru do 25. septembra od 10 do 20 sati, u kojem će gradjani svakog dana moći da se informišu o Beograd Prajdu i aktivnostima koje sprovode organizacije koje se bave pravima LGBT zajednice.

Otvaranju Centra prisustvovala je Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, kao i predstavici delegacije EU u Srbiji i nekoliko stranih ambasada.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike