Tunel Proslop – višedecenijski san građana srednjeg Podrinja

Prevoj koji razdvaja Sokolske planine od Bobije i Medvednika u budućnosti bi mogao da spoji Kolubarski i Mačvanski okrug i bude njihova najkraća veza sa Republikom Srpskom.

Vožnja kroz tunel Proslop skratila bi vreme putovanja, ali i povećala bezbednost, jer je uz njegovu izgradnju Saobraćajni institut CIP predvideo i dva pristupna puta, kao i obilaznicu oko Pecke u Opštini Osečina.

"Možete zamisliti prevoj Proslop kako je preći u zimskom periodu, znači veliki sneg, možete zamisliti kolike muke stvara i javnom prevozu, ali i normalnim ljudima, ljudima koji su navikli da idu u Ljuboviju kada je pazarni dan, ljudima koji su navikli i kojima je blizu Republika Srpska", kaže predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić.

Pomoćnik predsednika Opštine Ljubovija za infrastrukturu Aleksandar Perić ističe da je to ukupno 8,6 kilometara nove saobraćajnice od čega je 2,2 kilometra dužina tunela Proslop.

"Grubo procenjena vrednost investicije celokupne je 55 miliona evra", dodaje Perić.

Izgradnja nove putne infrastrukture je višedecenijski san građana srednjeg Podrinja. Privredni rast u tom kraju uvećan je otvaranjem mosta Bratoljub 2021. godine koji je ujedno i zajednički granični prelaz sa Republikom Srpskom.

Ono što preostaje, kažu, jeste bolja povezanost sa Beogradom i Sarajevom koju je moguće ostvarati izgradnjom tunela Proslop.

"Opština Ljubovija je dugo bila u tom nekom zapećku, ali je zadnjih par godina razvojem infrastrukture, puteva i ovog mosta krenuo taj neki razvoj posebno u oblasti turizma", navodi Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.

Sa izgradnjom tunela i novih saobraćajnica meštani Azbukovice i Podgorine očekuju nove investitore, ali i rešavanje višedecenijskog problema vodosnabdevanja u opštini Osečina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike