Trujemo reke i bacamo pare u njih

Na levoj obali Ibra u Kraljevu održava se akcija uklanjanja otpada u koju će se uključiti lokalna samouprava, građani i oko 30 učenika odeljenja za zaštitu životne sredine Srednje poljoprivredne škole u Kraljevu.

Iako se u Ibar ispuštaju otpadne vode iz dvadesetak prigradskih naselja, stručnjaci navode da je voda dobrog kvaliteta, druge A klase. Kvalitetu doprinose planinski potoci i reke poput Studenice i Lopatnice o kojima brinu jedino ekolozi.

Predsednik ekološkog društva u Kraljevu Miroslav Pavlović objašnjava da je voda u koritu čista, ali da su obale pune otpada.

"Kada krene proleće, kada krenu velike vode, nama se fizički otpad nalazi pored reke. To je ono što je problem. To je deo nekog našeg mentalnog sklopa", kazao je Miroslav Pavlović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Pavlović napominje da fizički otpad nije tako opasan i da ćemo ga jednog dana očistiti podizanjem svesti što je, smatra, najvažnije.

"Ekologija i ekonomija – to su iste stvari. Ekologija je nauka o domu, o kući, o staništima, a ekonomija je raspodela ljudskih sredstava i proizvodnja tih sredstava. Nama je u stvari reka Ibar najvažniji resurs koji postoji u ovom gradu. Sve fabrike da stavimo na jedno mesto, a na drugo reku Ibar – reka Ibar je važnija od svega toga", naveo je Pavlović.

Miroslav Pavlović smatra da i lokalna samouprava mora biti svesnija, zbog toga što su čiste reke nešto što se tiče svih nas.

"Reka je takav resurs da to mora da nam prodre u glavu, da nemamo boljeg i jačeg resursa. Reka Ibar je zajedničko dobro. Postoji u svetu i boljih primera od toga, na primer na Novom Zelandu, reku su proglasili živim bićem", istakao je Pavlović.

Gost Dnevnika RTS-a je naveo da bi to moglo da se učini i u Srbiji jer bi to možda bio okidač koji bi pokrenuo različite organizacije i lokalnu samoupravu da učine nešto po pitanju zaštite životne sredine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike