Trivan: Komisija za osiromašeni uranijum za nekoliko dana

Goran Trivan smatra da su posledice gađanja osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, nesumljive.

"Posledica će biti sigurno, samo je pitanje gde i koliko. Komisija se neće baviti samo time, već i posledicama bombardovanja petrohemijskih postrojenja. Tvrdim da su štete tu epske", istakao je Trivan. 

"Kad smo preskočili opstrukcije, kašnjenja, ostalo je još da se komisiji koja treba da ispita posledice bombardovanja Srbije 1999. godine nađe prostor za rad i počeće sa radom za nekoliko dana", rekao je Trivan u emisiji "Sedmica" Radio Beograda.

Kritikama "zašto komisija", odgovaram pitanjem "a zašto da ne", rekao je Trivan i objasnio da se mora znati činjenično stanje da bi se moglo videti šta dalje treba da se preduzme za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kako je naglasio, prerada otpadnih voda je prioritet Ministarstva zaštite životne sredine.

"Odlučili smo se za više manjih sistema za prečišćavanje, biće ih 350, koji će nas koštati pet milijardi evra", izjavio je resorni ministar Goran Trivan.

Trivan je, za Radio Beograd ocenio da su minihidroelektrane devastirajuće za životnu sredinu, bez obzira na to "ko stoji iza njih".

"To je moj stav otkad su se pojavile, 2017. godine. Moramo da se privedemo nameni, vodu moramo da sačuvamo. Ta priča o obnovljivim izvorima energije je neprihvatljiva, korist je dva odsto, a šteta ogromna", ukazao je ministar.

"Minihidroelektrane su horor", ocenio je Goran Trivan i dodao da resorno ministarstvo već vodi razgovore sa vlasnicima i traže zajednički jezik. "Nisam ni za to da minihidroelektrane rade na zaštićenim dobrima", dodao je Trivan.

Spremni za poglavlje 27

Trivan očekuje da će Vlada do kraja godine usvojiti pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja 27.

"Sugestije koje je poslao Brisel nadoradu su kozmetičke", kaže Trivan i najavljuje da će ih ministarstvo popraviti do kraja juna.

"Posle smo na terenu politike i tu nema nervoze. Suštinski, mi smo spremni", rekao je Trivan.

Trivan kaže je zadovoljan saradnjom sa ministrom finansija.

"Budžet je takav kakav je. Nama je odobren kredit od 200 miliona evra koji će biti iskorišćen za projektno-tehničku dokumentaciju i značiće pomoć za desetinu opština i lokalnih samouprava u Srbiji", rekao je Trivan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike