Trinaest godina druženja sa violinom

Ima sedamnaest godina, a sa violinom se druži već trinaest. Od svoje osme godine je u samom vrhu Kanadskog nacionalnog takmičenja. Bila je najmlađi polufinalista nacionalnog takmičenja Montrealskog simfonijskog orkestra.

Marija Krstić kaže da je pobedila prošle godine na Kanadskom nacionalnom takmičenju.

"To mi je bilo jako značajno jer sam tražila tu poslednju pobedu pa da idem dalje. I to je bilo treći put što sam pobedila na tom takmičenju. Takmičila sam se i konačno pobedila tako da mi je to bilo najdraže", kaže Marija.

Razmišlja gde će da nastavi školovanje. Kaže da je završila Kraljevski koledž u Kanadi. To je obuhvatalo ne samo muziku nego i teoriju i istoriju i harmoniju i razne druge struke koje imaju veze sa muzikom.

"To sam završila a sad imam cilj da studiram muziku, Mek Gil u Kanadi ili negde u Evropi u Nemačkoj", rekla je Marija.

Jednom godišnje drži dobrotvorne solističke koncerte.

"Svake godine radim solistički koncert, u stvari od 2010. godine. I prilozi obično idu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Otavi ili idu ka mom obrazovanju. Radim taj koncert svake godine, ali takođe biram druge koncerte, na primer ima jedan koji se zove Koncert za Kambodžu, to je za decu Kambodže", kaže Marija.

Iako je rođena u Kanadi, bez greške govori srpski jezik.

"Govorim kod kuće srpski non-stop sa roditeljima, pa ga zato dobro održavam. Ali takođe znam francuski i engleski", rekla je Marija.

Omiljeni kompozitori su joj Bah, Mocart, Čajkovski, Betoven. Volela bi da bude poznata violinistiknja ili možda profesor, i da održi koncert i sa Jovanom Kolundžijom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike