Treća šansa za upis na fakultete u Beogradu

U drugom roku prijavilo svega 664 kandidata, a bilo je 3.209 slobodnih mesta.  

"Imali smo 3.209 mesta u drugom upisnom roku, a 664 kandidata se prijavilo na 928 programa", navodi prof. Petar Bulat, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Usvojeni su novi master programi Industrija četiri nula.

"Radi se o institucijama koje danas upisuju najviše studenata na osnovnim studijama koje se bave informacionim sistemima i tehnologijama", objašnjava profesor Milija Suknović, dekan FON-a.

Dekan ETF-a Milo Tomašević navodi da će to biti jedan doprinos kvalitetu visokog obrazovanja.

"Evropska unija planira da u narednih pet godina izdvoji i investira hiljadu trista pedeset milijardi evra u ono što mi danas zovemo industrija 4.0.", objašnjava prof. Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

Univerzitet u Beogradu postaje član jedne Evropske univerzitetske alijanse. Mreža od sedam univerziteta gradiće zajedničke programe.

"To su Univerzitet u – Oslu, Univerzitet Arhus iz Danske, Univerzitet katolički Luven iz Belgije, Univerzitet de Pari iz Francuske, Humboltov univerzitet iz Berlina, Nemačke i Kingz koledž iz Londona, iz Velike Britanije. I mi smo imali tu čast da su ti univerziteti pozvali Univerzitet u Beogradu da im se pridruži i naša saradnja počinje odmah", navodi prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Saradnja će se odnositi prvenstveno na nastavu i trebalo bi da obezbedi bolje uslove rada univerziteta uopšte.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike