Treća javna rasprava o jeziku i pismu na RTS-u

Grad sa većinskim Srbima, ali i dvadeset nacionalnih manjina i isto toliko jezika, bio je mesto gde je organizovana poslednja rasprava za ovu godinu.

Predsednik Programskog saveta RTS-a kaže da su i prethodne i ova rasprava pokazele da je naša kuća "stanište dobrog govora i jezika".

"I da je obaveza svih zaposlenih na Javnom servisu, pre svega novinara, voditelja, spikera, lektora i ostalih da neguju te vrednosti i neprestano podižu lestvicu jezičke politike i kulture govora", kaže Milivoje Pavlović.

Kolege iz naše kuće u uvodnom izlaganju upoznale su prisutne sa jezičkim standardima koji se neguju na radijskim i televizijskim programima.

Toni Bedalov govorio je o izveštavanju o nacionalnim manjinama, kao i iskustvu dopisnika iz multinacionalne Subotice, a domaćini su raspravu iskoristili da skrenu pažnju Javnom servisu da Zapadnobački okrug sa skoro 200.000 građana zaslužuje svoje dopisništvo.

"Do sada smo se osećali na neki način zanemareni, možda nedovoljno vidljivi. Nadamo se da će pored ove posete RTS-a, ono uticati i na veću vidljivost naših programa, naših manifestacija, turističke ponude, kulturno-istorijskog nasleđa, ali i brojnih primera dobre prakse koju grad Sombor može da pruži", kaže Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

U raspravi su učestvovali građani, udruženja, organizacije i institucije, a nakon analize predloga i primedaba učesnika, Programski savet dostaviće generalnom direktoru i Upravnom odboru izveštaj i preporuke za unapređenje sadržaja RTS-a.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike