„Torlakova“ vakcina protiv gripa, posle 15 godina, biće dostupna u oktobru ili novembru

Posle 15 godina, Institut "Torlak" ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa. Bore se protiv gripa, ali i kovid infekcije. Od početka epidemije ovde je testirano više od 100 hiljada građana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Instituta "Torlak" dr Vera Stoiljković rekla je da bi se ponovo pokrenula proizvodnja, trebalo je biti uporan i imati želju da se proces dovede do kraja.

Pojavila se potreba da se pogoni uskalde sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine "Torlak" se priključuje projektu za globalni akcioni plan, rekla je dr Stoiljković.

"Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcije. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentan bezbednam efikasna i pokazala imunogenost", rekla je direktorka "Torlaka".

Prema njenim rečima, "Torlak" će proizvoditi 100.000 do 150.000 doza, a nakon dobijanja dozvole naći će se na raspolaganju građanima Srbije tokom oktobra ili novembra.

Prema njenim rečima, vakcina je trovalenta, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogeldaju u pojavi crvenog kruga, blže telesne temeprature.

Institut je uljučen u borbu sa kovidom – od početka imaju četiri nacionalne laboratorije.

"Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 rekacija", rekla je direktorka "Torlaka".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike