Toplicom plovi deponija, voda potkopava most, ističe vreme za spas reke

Most na reci Toplici, na ulazu u Prokuplje iz pravca prigradskih i podradanskih sela, sagrađen je pre više od 60 godina i od tada nije rekonstruisan, o čemu govori i njegovo trenutno stanje. Ono što bi moglo dodatno da ga ugrozi je nanos, koji je pre nekoliko meseci stigao do njegovih stubova, bivajući iz dana u dan sve veći.

"Građani su se obraćali inspekcijama, obraćali su se i nama, kad su videli da ne mogu sa njima ništa da reše, da reše taj problem, pa su se mnogi prijavili dobrovoljno i da nam pomognu", ističe Darko Žarić iz Ekološkog udruženje "Zaštitimo reku Toplicu" u Prokuplju.

Dok građani strahuju da bi eventualno povećanje nivoa reke Toplice, moglo dodatno da potkopa stubove mosta, u vodnoj inspekciji i nadležnom preduzeću "Srbija vode" RTS-u su rekli da nemaju saznanja o tom problemu.

Predsednik ekološkog udruženja "Zaštitimo reku Toplicu", Boban Stojković, međutim, tvrdi da je informacija, ipak, stigla do njih.

"Znam da su neki postavljali pitanja direktoru Puzoviću, da li nešto može da se uradi oko toga, koliko znam to je to prebacivanje nadležnosti od ‘Srbija voda’ do ‘Srbija puta’, pošto je most nadležnost ‘Srbija puta`, nije njihova", ocenjuje Stojković.

Građani spremni da pomognu

U tom Udruženju ističu da neće dozvoliti da takvo stanje ostane do zime i porasta vodostaja Toplice, već će, ako izostane reakcija nadležnih, tokom leta pokušati da očiste ove nanose, uz učešće građana, koji su spremni da pomognu. 

"Potrudićemo se da nađemo ljude koji su već radili sličan posao, koji će nekim sajlama ili već kako, neko će morati da uđe i u vodu, naravno, pazićemo na bezbednost svih nas, jer je to negde i najbitnije. Potrudićemo se da očistimo to, naravno", poručuje Stojković.

Ekolozi se nadaju da bi uskoro moglo da počne i dugo čekano prikupljanje otpada i na seoskom području Grada Prokuplja, što bi za rezultat trebalo da ima manje divljih deponija, ali i čistiju reku Toplicu, u kojoj uglavnom, pre ili kasnije smeće završava. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар