Tokom vikenda stradalo sedam osoba – neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzroci saobraćajnih nesreća

Zlatko Belencan je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je upravljanje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci je u porastu.

 

"Konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci je vrlo prisutno i pored toga što se saobraćajna policija opremila sa uređajima za detekciju psihoaktivnih supstanci. Alkohol je tradicionalno prisutan u saobraćaju i pored toga što se u proseku godišnje zadrži u prostorijama za zadržavanje preko 3.000 lica", navodi Belencan.

Ukazuje da saobraćajna policija kontroliše i da li se vezuje pojas na prednjem i zadnjem sedištu.

"Saobraćajna policija permanentno vrši otkrivanje i sankcionisanje onih koji se se ne vezuju sigurnosnim pojasevima, ali i dalje postoji otpor učesnika u saobraćaju", navodi gost Jutarnjeg programa.

Ukazuje da je Saobraćajni fakultet u Beogradu uradio studiju koja je pokazala da 79 odsto ispitanika na prednjim sedištima vezuje sigurnosni pojas, a svega 13 odsto njih vezuje se na zadnjem sedištu.

Apeluje na građane da tokom vožnje uvek koriste sigurnosne pojaseve na prednjem i zadnjem sedištu.

"Koristite ih uvek bez obzira da li se krećete u naselju, otvorenom putu, auto-putu, moto-putu jer pojas glavu čuva", ističe Belencan.

Ukazuje i da pojedini vozači i dalje ne poštuju saobraćajne propise pre svega u delu prekoračenja brzine, zatim razgovor mobilnim telefonom.

Belencan o nesreći u Užicu: Istraga u toku

Upitan o saobraćajnoj nesreći u Užicu u kojoj su stradala četiri mladića navodi da su se u medijima provlačile određene informacije koje nisu date od strane policije.

"Ove saobraćajne nesreće su još uvek u obradi i rasvetljavanju, ušle su u predmet tužilaštva. Nažalost u medijima su se provlačile određene informacije koje nisu date od strane policije jer mi pre svega postupamo po zahtevu Tužilaštva. Znači, ne ulazimo u informisanje bez odobrenja tužioca, a naročito ne saobraćajne nesreća u Užicu koja je izazvala posebnu pažnju jer je nažalost četvoro mladih poginulo", navodi Belencan.

Dodaje da su usluzi Tužilaštvu, a sve u cilju da se što bolje rasvetli sama saobraćajna nezgoda.

Ukazuje da posle saobraćajne nesreće sa poginulima vrši analiza kompletne situacije – vremenska distribucija, kakav je bio put, da li je bilo nekih propusta od strane vozača.

"Ono što je vrlo bitno jeste da navedemo faktore koji su dominantni a to je pre svega čovek, njegovo nepropisno i nebezbedno učestvovanje u saobraćaju", kaže gost Jutarnjeg programa.

Apeluje na učesnike u saobraćaju da bezbedno i propisno učestvuju u saobraćaju jer, kako kaže, bezbednost saobraćaja pre svega zavisi od nas.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike