Svečanost povodom Dana vojnih padobranaca

Jubilej, kakvim se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti, padobranci su obeležili onako kako samo oni znaju – padobranskim skokovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan je u svom govoru pozdravio porodice poginulih junaka, njihove naslednike i veterane 63. padobranske brigade i tom prilikom podvukao da su pripadnici padobranskog bataljona između prošlogodišnjeg i današnjeg obeležavanja Dana vojnih padobranaca svoju osposobljenost i operativnu sposobnost osvedočili i unapredili na čitavom korpusu uspešno realizovanih zadataka, prikaza i vežbi u Srbiji i inostranstvu.

Reči komandanta Specijalne brigade potvrdio je i komandant 63. padobranskog bataljona potpukovnik Boban Georgijev podsetivši na uspešno izvršene brojne zadatke poput padobranskih skokova, taktičkih uvežbavanja i vežbi, različitih gađanja i zajedničkih vežbi sa pripadnicima specijalnih jedinica stranih oružanih snaga iz Ruske federacije, Belorusije i Grčke. 

Srbija spada među retke zemlje u Evropi i svetu koje imaju višedecenijsku tradiciju padobranskih jedinica i zato su pripadnici 63. padobranskog bataljona sedamdesetpet godina postojanja obeležili atraktivnim demo skokovima i spuštanjem zastava Republike Srbije, Vojske Srbije, Specijalne brigade, 63. padobranskog bataljona i grada Niša ispred nekoliko hiljada građana Niša koji su prisustvovali svečanosti.

Posebnu atrakciju Dana vojnih padobranaca predstavljao je i tandem skok Nejca Juriča i Gorana Todorovića, bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade, koji je u invalidskim kolicima od 2003. godine kada je nakon otkaza glavnog padobrana zadobio teške telesne povrede.  

Danas je izveo svoj 36. padobranski skok nakon nesreće, a među prvima mu je čestitao državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković.

Povodom dana vojnih padobranaca najbolji su dobili nagrade, priznanja i knjige, dok je više padobranaca dobilo Zlatnu statuu za navršenih petnaest godina padobranske službe.

Priznanja je dodelilo i Udruženje veterana 63. padobranske brigade, dok je 63. padobranski bataljon dodelio plakete za izuzetnu saradnju udruženjima, institucijama i pojedincima.  

Gosti su na kraju svečanosti obišli zbor tehnike i naoružanja, spomen kompleks 63. padobranskog bataljona i položili vence na spomenik padobrancima koji su poginuli u borbenim dejstvima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike