Sve zdravstvene usluge na jedan „klik“ – koliko smo odmakli

Profesor Predrag Sazdanović, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da je naša zemlja pre osam godina bila u 19. veku kada je reč o digitalizaciji u zdravstvu, te da smo ozbiljno zaostajali za celim svetom.

Prema njegovim rečima, Srbija je "snažno zagazila poslednjih godina i napravila ozbiljne pomake u primarnim, sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim ustanovama".

"Krenuli smo intenzivno sa digitalizacijom, ostvarili smo ozbiljne napretke, pre svega mislim na bolničke i informacione sisteme, gde imamo nekoliko provajdera koji su ‘oči i uši’ u našim bolnicama. To je nevidljivi deo koji proizvodi vidljivi", objašnjava Sazdanović.

Naglašava da je komisija za digitalizaciju u februaru ove godine, kao intersektorska između ministarstva, donela program i akcioni plan, gde su bezbednost, dostupnost i efikasnost glavni ciljevi u sledećih pet godina.

"Idemo po planu, korak po korak. Ti koraci su manje-više vidljivi. Najvidljiviji je elektronski recept. Prepisali smo 90 miliona elektronskih recepata", navodi Sazdanović.

O daljim koracima

Govoreći o daljim koracima u digitalizaciji u zdravstvu, Sazdanović kaže da će elektronski recepti proširiti na specijaliste, te ističe da postoji čitav spektar aktivnosti.

„Ne smemo da zaboravimo da moramo da uđemo u preventivnu medicinu: skrining karcinom dojke i grlića materice. Biće elektronski definisan. Za nekoliko nedelja biće i elektronski radiolog. Sve će to biti smešeno u elektronski zdravstveni karton, ali u elektronski zdravstveni dosije", navodi državni sekretar.

Prema njegovim rečima, "sistem je odjedanput skočio u 21. vek, a svedoci smo da lekari pre svega moraju da prihvate, kao i pacijenti, da to neće biti lako i brzo".

"Sve ovo je vidljivi deo prema pacijentima. Postoji ogroman nevidljivi deo, koji se zove bolnički informacioni sistem. To su sistemi koji omogućavaju da sve funkcioniše. To je nervni sistem zdravstvene ustanove, gde u svakom trenutku onlajn možete da vidite koji lekar šta i koliko radi", navodi Sazdanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja zaključuje da Srbija može da bude lider u digitalizaciji zdravstva. "Razvijamo razne vrste usluga – elektronsko zdravlje, elektronska potvrda o smrti, elektronsko bolovanje…Sve su to odrađene stvari ili u pilotu zbog provere", navodi Predrag Sazdanović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike