Sve krvne grupe na minimumu, poziv svima da dođu i daju krv

Najteži, letnji period u Institutu za transfuziju krvi polako prolazi. Ali, situacija je i dalje kritična.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi pozvala je sve građane da dođu i daju krv, jer su, kako kaže, sve krvne grupe na minimumu.

"Poziv je upućen svima, ne samo dobrovoljnim davaocima, već i onima koji do sada nisu davali krv. Cilj nam je da se zadovolje sve potrebe, da se operacije ne odlažu", rekla je Kneževićeva.

Prema njenim rečima, više od 30 odsto prikupljene krvi se troši na lečenje pacijenta koji boluju od neke maligne bolesti.

Oni primaju krv kao terapiju, kao lek, i zato je važno da svi koji mogu dobrovoljno daju krv", rekleMirjana Knežević.

"Poziv je upućen svima, tu smo da odgovorimo na sva pitanja i mislim da smo human narod, da reagujemo dobro kad treba, ali nije dobro kada čekamo situaciju da nekome u našem okruženju zatreba krv ili da se dogodi neka velika nesreća, treba to preduprediti i da imamo stabilnuju rezervu", ukazala je Kneževićeva. 

Mi smo i dalje na jednodnevnim rezervana, čak manje od toga, ističe Kneževićeva i dodaje da je cilj kontinuirani priliv krvi da bismo imali višednevne rezerve. 

Navela je da je dnevno potrebno 300 do 350 jedinica, a nedeljno 1.500 kako niko ne bi čekao krv. 

Akcije dobrovoljnog davanja krvi danas se, kao i svakog utorka, organizuju u Valjevu, a jedan transfuziološki autobus je je na Novom Beogradu kod starog Merkatora. Sve akcije se, inače,  mogu pratiti na sajtu i fejsbuk stranici, rekla je Kneževićeva. 

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike