Svakog dana nas je za 107 manje, nestaje li Srbija?

U Trsteniku je u 2017. godini rođeno 206 beba, što je za sto beba manje nego 2016. godine. U prvoj polovini ove godine rođene su tek 83 bebe, što ovu opštinu čini jednom od 15 sa najlošijom demografskom kartom.

"Uglavnom je problem u tome što se ženska populacija sve kasnije odlučuje na rađanje i sve je veći broj steriliteta, a onda je samim tim i sve veći broj godina u kojima se one leče", kaže dr Dragica Gočanin Pejčić, ginekolog akušer u Domu zdravlja u Trsteniku.

Opadanje nataliteta u ovom mestu posledica je i odlaska mladih, najčešće zato što tu ne mogu da nađu posao.

"Locirali smo to kao jedan od najvećih problema. Povećali smo nadoknade za prvorođenu decu, nezaposlene porodilje imaju primanja godinu dana po 10.000", kaže Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik.

Nove mere pomoći toj ali i svim drugim opštinama predviđene su i Novom strategijom za podsticaj rađanja, koja je usvojena u martu ove godine. Cilj je da svaka žena u proseku rodi bar dva deteta.

Za ovakve rezultate neophodno je vreme, ali i temeljan rad na mnogim oblastima koja uključuju život porodice.

"Tako što ćemo ekonomski ublažiti cenu roditeljstva, tako što ćemo raditi na usklađivanju rada i roditeljstva, tako što ćemo podsticati jedinice lokalne samouprave da uvaže neke svoje specifičnosti i da gradovi i opštine, u zavisnosti od kulturoloških svojstava, ulažu u ono što misle da je najveći prioritet kako bi stvarali uslove da mladi ljudi donose odluku da nas bude više", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Nizak prirodni priraštaj doveo je do poremećaja u starosnoj strukturi, pa je prosek života sada 43 godine, što Srbiju svrstava u sedmu državu u Evropi po starosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike