Svaki treći korisnik narodnje kuhinje je dete, na koje sve načine Crveni krst pomaže

U Narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije svakoga dana topao obrok dobije više od 33 hiljade ljudi. U domaćinstvima sa troje ili više dece stopa rizika od siromaštva je viša od 50 odsto.

Predsednik Crvenog krsta Srbije, profesor Dragan Radovanović rekao je gostujući u Dnenviku RTS-a, da su korisnici naorodne kuhinje čitave porodice, jedan član dolazi da dobije obrok, od tog jednog obroka koji je po količini veliki se hrani više članova te porodice.

Prema njegovim rečima, broj od 33.000 obroka, odnosno korisnika je zapravo veći – koristi više ljudi.

Crveni krst u 77 sredina vodi program narodnih kuhinja. Radovanović kaže da kada se  otovori narodna kuhinja u nekoj sredini tu se napravi procena socijalne ugroženosti, koji je broj korisnika i koliko je potrebno sredstava, namirnica da se narodna kuhinja održi.

"Moramo da sagledamo sve potrebe, jer kada jednom započne ne može da prestane, već kontinuirano da traje. Mnogo je veća šteta ako započnete program pa se prekine posle nekoliko meseci ili godinu dana nego da nije uopšte počeo. U svim sredinama gde je napravljena dobra porcena, u svim uslovima, pa i u uslovima korone program nije prestajao", napomenuo je Radovanović.

Izneo je podatak da CK Srbije radi program narodnih kuhinja od 1992. godine i da je spremljeno i distribuirano oko 160 miliona obroka.

Da li su obroci prilagođeni potrebama dece

Radovanović kaže da su obroci standardizovani, radili su ih dijetetičari, stručnjaci – za prosečnog čoveka, prosečne starosti, prosečne telesne težine, da se zadovolje metaboličke potrebe za normalno funkcionisanje organizma.

Ističe da deca čine 30 odsto korisnika kuhinja – ima 9.560 mlađih od 18 godina. "Oni se uključe u program kao nosioci kada se u lokalnoj sredini zaključi da budu direktni korisnici, deca su i članovi domaćinstava podržani od narodnih kuhinja i od velikog broja drugih programa Crvenog krsta", podvukao je Radovanović.

Vodimo računa da deca budu podržana različitim programima, kaže Radovanović.

O javnoj kuhinji za bebe 

Gotovo mesec dana u BiH sarajevska organizacija "Obraduj nekoga" svakog dana obezbeđuje hranu za najmlađe – za bebe siromašnih porodica u Bratuncu.

Javna kuhinja za bebe ne postoji u Srbiji, kaže Radovanović. 

"Na određeni način radimo kroz druge načine donacije, ne postoji eksplicitno ovakva narodna kuhinja, imamo program koji traje 30 godina – paketić za novorođenu bebu u nedelji Crvenog krsta, između 5. i 11. maja. U paketiću je veliki broj različitih artikala neophodni za bebu i majku", kaže on.

Kroz donacije dobijamo artikle i sredstva za dohranjivanje dece, ti programi su izraziti u određenim sredinama, rekao je predsednik CK Srbije.

"Imamo i druge programe za pomoć najmlađim, kao u Užicu gde se u dogovoru sa Sekretarijatom za saobraćaj dodeljuje majci sedište za automobil, zatim donacija odeće za bebe i malu decu i distribuiramo gde je najpotrebnije", kaže Radovanović.

Istakao je da su prošle godine uradili sa Unicefom program gde su pomogli 1.996 porodica sa malom decom u Srbiji, a u planu je pomoć za još 1.000 porodica sa više dece.

Da li su to najsiromašniji krajevi na jugoistoku Srbije?

Radovanović ukazuje da su četvrta grupa opština najnerazvijenije, a ima ih 44 u Srbiji, 19 su devastirane gde je prosečan prihod manji za 50 odsto od proseka u Republici, tu su potrebe najveće.

"Tu su programi pomoći – i korisnici ne samo programa narodnih kuhinja već korisnici paketa hrane i higijene koji dobijaju, a u kategoriji su socijalno ugroženih – godišnje se podeli preko 100.000 paketa, a donator je Vlada srbije", rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, ostatak novca za operativne troškove obezbeđuje lokalna samouprava.

Govoreći o tome koliko je pandemija kovida povećala potrebu najsiromašnijih i kakav je odziv kada su donacije u pitanju, Radovanović kaže da u svakoj krizi oni koji su ugroženi postaju još ugroženiji – tada je mnogo veća pažnja usmerena na njih.

"Napravili smo veliki broj paketa hrane van redovnih pomoći – 600.000 paketa za socijano najugroženije za proteklih godinu i po dana u Srbiji", zaključio je Radovanović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар