Suša i slaba mehanizacija ugrozili setvu u topličkom kraju

Zatišje na plodnim topličkim oranicama i dalje traje. Oru samo oni poljoprivrednici sa nešto jačim traktorima, ali i njima teško ide. Petnaestak, dvadeset litara kiše prošle nedelje, nedovoljno je, kažu ratari, nakon skoro petomesečnog perioda bez padavina.

Nikola Stamenković iz Glašinca žali se da je zemlja suva. Još malo da je kiše bilo, a nadamo se, najavljuju kišu, toliko da bar nešto može da se izore", kaže Stamenković.

Nebojša Mihajlović iz Pejkovca rekao je da pokušava, ali bezuspešno, jer nema tešku tanjiraču niti tešku mehanizaciju.

Zoran Mladenović kaže da neme mira da sedi kući, dok prolaze gotovo svi rokovi za jesenju setvu. "Mislim da je ovo prvi put da se seje posle Mitrovdana", naglašava Mladenović.

Poljoprivrednici u ovom delu Srbije nisu uspeli da prethodnih godina nabave jaču mehanizaciju, ističu stručnjaci i zato sada koliko će površina tokom jeseni biti zasejano, zavisi isključivo od vremenskih prilika.

Radovan Bjelica iz Poljoprivredne stručne službe Prokuplje preporučuje da svako ko je u mogućnosti obavi osnovnu setvu. "Ne vredi čekati padavine pošto je već sredina novembra", ističe Bjelica.

Stručnjaci ističu i da je naročito u ovakvim situacijama važno sejati deklarisano seme, uz neznatno uvećanje količina i uz propisano đubrenje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike