Subotica: Počela gradnja Hrvatske kuće u Srbiji

Vlada Hrvatske donirala je 350.000 evra za buduću dvospratnicu od 900 kvadratnih metara koja će biti dom za institucije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ".

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić rekla je da je ovo izuzetno važan projekat hrvatske manjine u Srbiji, nakon kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i prostora u Beogradu koje su obezbedile vlasti u Srbiji.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istakao je da Hrvati u Srbiji žele biti svoji na svome, da žive u Srbiji na dostojanstven način, da ne budu objekti nikakve diskriminacije i da budućnost osvajaju kao ravnopravni građani države Srbije.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman tom prilikom je rekao da bi hrvatska manjina u Srbiji trebalo da ima garantovanu zastupljenost u pokrajinskim i republičkim institucijama kao što je to slučaj sa Srbima u Hrvatskoj.

Radman je naglasio da očekuje razgovor sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem o unapređenju bilateralne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар