Studenica u znaku obeležavnja sedam vekova od smrti kralja Milutina

U manastirskom kompleksu Studenice najveći građevinski poduhvati urađeni su krajem 12. stoleća. Slikarstvo Bogorodičinog hrama iz ranog je 13. veka. To se vezuje za period života osnivača dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje i igumana Manastra Save Nemanjića.

Kralj Milutin svome narodu i otečestvu darivao je 40 velelepnih hramova. U studeničkom manastirskom kompleksu podigao je malu crkvu posvećenu Bogorodičinim roditeljima svetiteljima Joakimu i Ani.

Za živopisanje tog hrama angažovao je najveće slikare toga doba. Ukrasili su je izuzetno vrednik živopisom, koji je i doprineo da Studenica bude deo istorije i kulture sveta.

"Znamo koliko je on poznat i moćan bio kao vladar i kao ktitor u celom hrišćanskom svetu, možemo da vidimo koliko je on imao smernosti i poštovanja prema svom svetom pretku. On podiže svoju crkvu kao jedan biser i u arhitektonskom i slikarskom smislu", ističe Aleksandar Bojović, istoričar umetnosti.

Studeničko bratstvo i Srpska pravoslavna crkva su 2014. obeležili sedam vekova trajanja zadužbine kralja Milutina.

"Milutinova kraljeva crkva u Studenici iako veoma malih proporcija i spolja se ne primećuje toliko u našem manastirskom kopleksu, ona je po značaju živopisa jedna od najznačajnijih građevina srpskog srednjeg veka. Jubilarna godina – 700 godina od upokojenja Svetog kralja i završetka Gračanice. Mi smo obeležili taj jubilej izdavanjem monografije o Kraljevoj crkvi", Tihon Rakićević, teolog i iguman Manastira Studenice.

Da Nemanjićka zadužbina podno Radočele nadomak Ušća, blista sjajem vremena kada je bila i podignuta 1321, postaraće se stručnjaci službe spomeničke baštine Srbije, koji će raditi na zaštiti arhitekture Crkve kralja Milutina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар