Stefanović: Ušli smo u serijsku proizvodnju sredstava, prvi put pokazujemo naoružane pegaze

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u subotu organizuju prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022". Kapije aerodroma otvaraju se u 8 i 30, program počinje u 11 časova.

Publika u Batajnici i gledaoci RTS-a imaće priliku da vide oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, ali i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je, gostujući u Dnevnku RTS-a da je poruka Vojske Srbije je da građani mogu da budu mirni i spokojni, jer ih čuva Vojska.

"Zahvaljujući ogormnim ulaganjima i podršci predsednika Vučića u prthodnom periodu uspeli smo da podignemo kapacitete naše vojske, njene sposobnosti na najviši nivo", istakao je ministar odbrane.

Ono što je važno je da pokažemo što smo do sada imali, ne po jedan, dva ili tri primerka, ušli smo u serijsku proizvodnju sredstava, građani će moći da vide ono što imamo – od najsavremenijeg ratnog vazduhoplovstva i prtivvazdušne opreme ali i sve što smo napravili za kopnenu vojsku, kaže Stefanović.

"Građani će imati priliku da vide 20 Pasarsa, naše lazare i miloše sve po 20 komada, videće naše male miloše, divizion naših haubica nora, sve što smo razvijali", napomenuo je Stefanović.

Očekujte nešto što je u obimu najmanje dva puta veće u odnosu na prikaz koji je bio prošle godine na Ušću gde je prikazan ogroman broj sistema, dodao je ministar. 

Takođe navodi da će građani imati priliku da vide najsavremenije sisteme protivvazduhoplovne odbrane. "Znam da se svi tome raduju, njihovo sadejstvo u prostoru", kaže on.

Zbog smanjenog prostora taj prikaz neće biti jednak taktičnim uslovima koje vojska primenjuje, ali će građani to moći lepo da vide, kaže Stefanović.

"Moći će da uživaju sa svojom vojskom, jedna lep dan za nas", kaže ministar odbrane.

Napominje da je otvoren ulaz na vojni aerodrom na Batajnici, dinamički deo programa je od 11 do 12 – najatraktivniji prikaz.

Borba za pilote 

Komercijalni uslovi diktiraju cene, kažu da ćemo morati za tu kategoriju stručnjaka za pilote, mehaničare, za one koji pomažu da se borimo, rekao je Stefanović.

Posle nekoliko godina imamo povećanje broja mladih ljudi koji su zaintereovani za zamimanje pilota, koji su se prijavili za Akademiju, 73 mlada čoveka su se prijavila, a prima se 12.

"Šta je doprinelo ovom povećanju, radili smo mnogo godina da modernizujemo migove-29, koji su potpuno drugačiji od onih koje smo imali, unutra je poptuno drugačiji avion, njegovo naoružanje je drugačije", ističe Stefanović.

Novi erbasovi helikopteri… 

"Imamo nove erbasove helikoptere, X-145, naoružani sa domaćim naoružanjem, imamo mi-35, borbene helikoptere, imamo mi-17, vazduhoplove pored laste, galebova i orlova, prvi put pokazujemo sutra potpuno naoružane pegaze – bespilotne letelice koje smo radili u kooperaciji sa partnerima iz Kine, pored CH-92 koje smo kupili kao gotove, biće prvi put prikazani", rekao je Stefanović.

Prvi put FK-3 sistem – PVO kišobran za teritorju Srbije

Objašnjava da je reč o jednom divizionu koji je nabavljen sa 4 baterije, svaki sistem ima domet od oko 100 kilometara.

"Kada stavite 4 baterije, mogu da pokriju najveći deo teritorije Srbije, uz naravno pancire, najsavremeniji naš sistem srednjeg dometa", navodi Stefanović.

Pancir služi da zaštiti bateriju, kada se postavi FK-3 pancir ide uz njega, da bi ga štitio, videćete i sisteme Pasars i kada oni deluju, kako izgleda u prosotoru, modernizaovano sredstvo, na koje ćemi ugraditi mistral rakete dometa do 7 kilometara, dodaje dalje ministar.

Prema njegovim rečima, videće građani sutra kolio je Srbija bolje zaštićena nego pre 30 ili 40 godina.

"Imamo ozbiljno sredstvo koje može da gađa 6 ciljeva sa 12 raketa. To govori koliko je Srbija ozbiljno napredovala u zaštiti svog neba", zaključio je Stefanović. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je za RTS da će posetioci biti u prilici da u statičkom i dinamičkom prikazu vide naoružanje, vojnu opremu i deo sposobnosti srpske vojske. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike