Stefanović sa porodicama stradalih heroja: Srbija mora da pamti majora Tepića i vojnika Mirkovića

Sastanku su prisustvovale Tanja Tepić Rosić, ćerka majora Milana Tepića, i Anka Mirković, majka vojnika Stojadina Mirkovića.

"Srbija mora pamtiti heroje kao što su bili Milan Tepić i Stojadin Mirković. Ne samo naša deca, već i buduće generacije, moraju znati ko su bili najveći među nama i koliko je njihovo junaštvo bilo. Oni su žrtvovali svoje živote bez razmišljanja za otadžbinu i za naš narod i zato smo im dužni da se sećamo, da brinemo o njihovim porodicama i da njihova imena i njihova dela nikada ne prekrije zaborav", rekao je ministar Stefanović.

Septembra 1991. godine major Milan Tepić branio je sa grupom vojnika skladište "Barutana" u šumi Bedenik kod Bjelovara, koji su napadale snage Zbora narodne garde Hrvatske u nameri da se domognu municije i eksploziva.

Shvativši da postoji opasnost da sredstva koja su mu poverena padnu u ruke neprijatelja, major Tepić aktivirao je detonator i uništio skladište, kojom prilikom je i sam svesno izgubio život.

Neposredno pre toga major Tepić naredio je svojim vojnicima da se sklone, ali je tu naredbu odbio vojnik Stojadin Mirković nastavivši da dejstvuje po hrvatskim snagama koje su ga, ubrzo smrtno ranile. Sutra se navršava punih trideset godina od stradanja dvojice heroja.

Major Milan Tepić posthumno je odlikovan Ordenom narodnog heroja što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije, a vojnik Stojadin Mirković Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар