Stanovi za mlade naučnike u Kragujevcu

Marko, Milica i Anica, su mladi doktorandi i saradnici na različitim fakultetima sa naučno-istraživačkim referencama. Imaju i porodice, ali ne i svoje stanove.

"Doktorirarao sam u inostranstvu, vratio se na svoj fakultet, konkurišem da bih rešio problem stambenog pitanja i da se posvetim nauci u budućem radu", kaže Marko Živanović sa PMF-a u Kragujevcu.

Milica Nikolić sa kragujevčkog FIN-a živi kao podstanar i kaže da bi joj odgovarala kirija u tom stanu zato što je trenutno niža od one koju plaća.

Stanovi su od 35 i po i 70 kvadrata, zakupnine znatno niže od tržišnih, uz mogućnost otkupa, na kredit, i do 40 godina. Investiciju od oko sedam milona evra iz kredita Evropske banke, finansira država. Grad je ustupio zemljište.

"Ta inteligencija je potrebna gradu, investitorima koji su u gradu, onima koji će tek doći i mi ćemo zbog toga nastaviti da ulažemo u Univerzitet i mlade naučnike", kaže Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Vlada Srbije ulaže i u kvalitet, nova znanja i tehnologije. Tako se u Kragujevcu grade Centri izvrsnosti, a u planu je i naučno tehnološki park.

"Tu će mladi ljudi raditi na istraživačkim projektima, iz oblasti biotehnologija, IT sektora i sistem inženjeringa. Mladi istraživači će, kroz taj deo, praktično da ostanu ovde, u zemlji i da rade slično kao da su u inostranstvu", kaže Nenad Filipović, v. d.rektora Univerziteta u Kragujevcu.

A na inostranom tržištu vrednovanja naučnih dostignuća, na Šangajskoj listi, posle beogradskog i Univerziteti u Nišu i Kragujevcu. Društvo zasnovano na ekonomiji znanja, zahteva reforme i donosi dva nova Zakona u nauci.

"Jedan kojim se osniva Fond za nauku i koji treba da finansira najbolje istraživače i drugi je novi Zakon o nauci i istraživanjima, koji treba suštinski da ojača naše naučno-istraživačke organizacije", kaže pomoćnik ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazić.

Ulaganje u znanje i ideje, garant je sigurne budućnosti nauke i razvoja države.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike