Stanovi za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Ukupna vrednost građevinskih radova iznosi 363.426,78 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, dok je Opština Bajina Bašta obezbedila građevinsko zemljište i prateću infrastrukturu.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović zahvalio je na strpljenju korisnicima koji više od dve decenije čekaju na svoj krov nad glavom, i podsetio da je do sad više od 4.000 porodica dobilo stambeno rešenje kroz Regionalni stambeni program.

Komesar za izbeglice i imigraciju Vladimir Cucić poželeo je korisnicima da dugo i srećno žive u novim domovima.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Enriko Vinsentin je istakao da će Evropska unija i dalje podržavati RSP sa ciljem da sva planirana stambena rešenja budu dodeljena.

Predaji ključeva priustovali su i Radomir Filipović, predsednik Opštine Bajina Bašta, Aleksandra Đorđević, predstavnica UNHCR-a, Dragan Katuca, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike