Stano: Današnji sastanak nije poslednji, Beograd i Priština idu „korak po korak“

Peter Stano na na konferenciji za štampu rekao je da nova runda pregovara dijaloga Beograda i Prištine nije jedina i poslednja, objasnivši da sastanak na visokom nivou dolazi posle više sličnih.

"Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet", izjavio je Stano.

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije potvrdio je da dijalog počinje bilateralnim sastancima s liderima, a zatim sledi trilateralni sastanak. Stano smatra da bi dijalog trebalo da se završi kasnije popodne ili večeras.

"Ipak, iskustvo iz prethodnih sastanaka nam kaže da ne treba da pokušavamo da predviđamo. Sve zavisi od sposobnosti predsednika Vučića i premijera Kurtija", kaže on.

"Hitno potreban progres "

Kada je reč o očekivanjima EU, Stano je ponovio da "očekuju evropsko ponašanje i napredak u dijalogu koji vodi u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i evropski put za Srbiju i Kosovo, taj put vodi preko dijaloga koji EU olakšava".

Dodaje da je "hitno potreban progres, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima, kao što je stalna atmosfera krize koja se širi s jedne ili druge strane".

Objasnio je stranim dopisnicima u Briselu, da je uloga EU i visokog predstavnika da budu medijatori.

"Rezultati tog dijaloga zavise od volje strana koje treba da postignu potrebni kompromis. Motivacija za Srbiju i Kosovo je veoma jasna. Rekli smo da budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka u dijalogu. Radimo ono što je do nas, a partneri treba da naprave kompromis. Rezultati su u koristi građana na Kosovu i u Srbiji", naglasio je Stano, dodajući da je "teško da se predvidi rezultat današnjeg sastanka".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike