Šta sve ima u Vranjskoj banji

Bogata je banja prirodnim lepotama, borovom šumom, toplom vodom. Njena lekovita svojstva privlače goste iz svih krajeva Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

"Mene privlači pre svega, banja, voda, blato, osoblje prijatno", kaže Pavle Ognjanović iz Golubca.

Krstana Nikolić iz Futoga kaže da dvadeset i jednu godinu dolazi u banju. "Ja sam nastradala, i došla sam sa štapom, i dva dana nosila i bacila", ispričala je ona.

Ukupni smeštajni kapaciteti su 200 kreveta u Specijalnoj bolnici i privatnom smeštaju, a popunjeno je skoro sve.

"Mi imamo 119 ležajeva na raspolaganju, evo danas imamo 100 gostiju. Svakim danom se traži ležaj više, soba više", rekla je Slađana Stošić, direktor Specijalne bolnice u Vranjskoj banji.

Voda u Vranjskoj banji je najtoplija u Evropi, lekovita, visokoalkalna, sumporna, mineralna. Slična svojstva ima i voda u Bujanovačkoj banji, koja se nalazi na 25 kilometara odavde. Pored vode, lekoviti su i blato i gas.

Lekovito blato, gas ugljen dioksid i termomineralna voda pomažu pacijentima sa raznim oboljenjima.

"Reumatska oboljenja, neurološka oboljenja, stanja posle povreda, ginekološka oboljenja, kožna oboljenja. Stvarno ima širok spektar dejstva", kaže Suzana Pešić, fizioterapeut.

U Bujanovačkoj banji kažu da je sezona počela tek ovog meseca, na početku je bilo malo gostiju. Trenutno je popunjeno 70 odsto kapaciteta, a dosta gostiju se leči i ambulantno i Srbi, Albanci i Makedonci.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike