Šta radi Kinez u dragačevskoj kafani

U krstačkom polju, pored reke Belice, niču temelji naselja za oko 300 kineskih graditelja. Nove, vredne komšije koje najveći deo dana provode na gradilištu, meštani su već prihvatili kao svoje, pa ni kineski jezik nije prepreka.

"Baš su nam dragi gosti, sarađujemo s njima, dolaze u prodavnicu, kupuju, družimo se. Baš smo prijatno iznenađeni njihovim ponašanjem i jako su fini", kaže Branko Karić iz Krstača.

Sporazumevaju se savremenim putem – preko aplikacija.

"Oni imaju neke aplikacije, oni postavljaju nama pitanja, a mi im preko tih njihovih aplikacija odgovaramo", dodaje Branko.

Problema sa sporazumevanjem nemaju ni u Markovici gde kineski graditelji kampa i baze takođe dolaze i u prodavnicu i kafanu, kao ni u majstorskoj radionici u Rtarima, gde svrate kad zatreba pomoć oko mašina.

"Oni rade na tom putu i dolazili su kod nas. Vršili smo im neke usluge, popravke na mašinama", navodi Dragan Krunić iz Rtara.

Osim što će postati deo mreže auto-puteva Srbije, što će im olakšati putovanja, u Lučanima razmišljaju i dugoročno.

"Planiramo da u delu isključenja, odnosno naplatne rampe koja će se nalaziti u Krstaču u naredne tri godine otkupimo 35 hektara zemlje, kako bismo stvorili novu industrijsku zonu", ukazuje Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

U opštini Lučani biće smešteno oko 600 kineskih graditelja. Njihova prethodnica je nekoliko desetina radnika koji pripremaju kampove u kojima će, kako najavljuju, biti svi uslovi za terenski život i rad.

Deonica od Preljine ka Požegi je duga 31 kilometar, sa tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike