Šta podrazumeva redovna procedura kada je reč o dojavi o postavljenoj bombi

Pripadnici bezbednosnih službi Srbije identifikovali su više zemalja iz kojih su poslednjih nedelja stizale preteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopštila je policija.

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, stoji u saopštenju MUP-a.

Danas ponovo dojava o postavljenoj bombi u Beogradu. Evakuisan je Glavni poštanski centar u Zemunu.

Prof. dr Ivana Bjelovuk sa Kriminalističko-policijskog univerziteta rekla je za RTS da  redovna procedura podrazumeva da se mesto gde je dojavljeno da je postavljena bomba, kompletno pregleda.

"Prvo mesto koje se proverava je gde se pretpostavlja, na osnovu misaone rekonstrukcije, da se može naći eksplozivna naprava. To bi bila neka lokacija koja nije toliko prometna", objašnjava gošća Beogradske hronike.

Kako proveravaju specijalne ekipe

Ističe da pregled obavljaju ekipe za kontradiverzionu zaštitu, koje su opremljene: imaju specijalna zaštitna odela, detektore eksploziva i tehničke uređaje. "Mogu da se nađu i službeni psi, koji su dresirani da mogu da namirišu eksploziv", kaže Bjelovuk.

Prema njenim rečima, nema pravila gde može da bude postavljena eksplozivna naprava, da može da bude u svakom predmetu, a da je cilj da se ona što teže otkrije.

Naglašava da su mete terorističkih napada, objekti u kojima se kreće veliki broj ljudi.

"Kada postoji dojava o lažnoj ili stvarnoj eksplozivnoj napravi, nastupa velika panika. To je cilj terorista – da šire paniku i strah među stanovništvom", ističe Bjelovuk.

Od čega zavisi jačina eksploziva 

Kaže i da razorna moć bombe zavisi od njene veličine, ali od vrste eksploziva koji se koristi.

"Praktično, za svaki ekploziv njegova mera, jačina je brzina detonacije kojom se on razlaže", kaže Bjelovuk.

Savet građanima je da kada procene da je nečije ponašanje sumnjivo ili predmet čudan da obaveste policiju, te da će specijalne ekipe, koje proveravaju svaku dojavu, postupati po procedurama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike