Šta je sve stradalo i kolika je šteta od poplava u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu

Domaćinstvo Neđa Čolovića iz Bogdanice prvo je do mosta koga je u subotu posle ponoći probila nabujala Kamenica. Nestala je i struja a Neđo je iz kuće uspeo da spasi bolesnu suprugu.

Voda se brzo povukla a za sobom ostavila pustoš, kaže Neđo. Stradali su i kuća i okućnica.

"Devedeset pet posto je sve stradalo. Ja nemam novca, na birou sam čekam penziju, dolaze ljudi te pomažu. Skupio sam sada da radim ogradu, idemo redom jednu sobu ako mognem da doradim, da možemo da živimo. Supruga mi je u bolnici, i ako bude još desetak dana taman da jednu sobu doradimo da bi mogla da se vrati, nemam ni ja gde da spavam, spavam u komšiluku", priča svoje muke Neđo Čolović.

Slično je i kod komšija preko reke. Stradalo je pokućstvo, plastenici, vozila.

"Sve je, znači kompletno donji sprat, sve u celom, kuhinja, dnevni boravak, garaže, sve, auto.  Tako da smo ostali bez ičega", jada se Zoran Čolović.

Od poplave su stradala tri mosta u Bogdanici i Družetićima. Onaj koji povezuje dalje put ka Divčibarama saniran je za pešake. Hitno se saniraju i ostali.

Nema raseljenih, sanirana infrastruktura

"Mi smo dosta radova odradili, sanirali smo infrastrukturu i nećemo povlačiti mehanizaciju sve dok zadnju pristupnicu u zaseocima ne odradimo", Božidar Vučetić, direktor JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac.

Prema podacima opštinske komisije za procenu šteta u poplavi je stradalo deset stambenih i jedanaest pomoćnih objekata.

Milorad Dimitrijević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije, Gornji Milanovac kaže da nema raseljenih zbog objekata koji nisu za upotrebu.

"Objekti su za upotrebu s napomenom da je pokućstvo u dva, tri domaćinstva u znatnoj meri, a u jednom sto posto uništeno", naveo je Dimitrijević.

U čačanskom kraju je procenjena šteta na infrastrukturi oko 42 miliona dinara. Oštećeno je 12 nekategorisanih puteva i dva mosta. Prijavljeno je 20 šteta na poljoprivredi i osam na objektima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike