Srpski turisti spremni za praznike, Beograd dočekuje strance

Prvi veliki turistički talas očekuje se za uskršnje i prvomajske praznike. U turističkim mestima kažu da su spremni da dočekaju goste.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, navodi da se veliki niz manifestacija održava na turističkim destinacijama.

"To je jako dobro jer su se ove godine tako zgodno ti datumi poklopili da praktično naši domaći turisti mogu da naprave jedan mini odmor u Srbiji i da ga zaista provedu na lep način", kaže Labovićeva.

Tokom praznika, Beograd je najpopularniji grad za grčke turiste, posebno za one iz solunske regije.

"Mi odvedemo čarter ka Grčkoj i dovedemo jedan čarter ovde i tako smo se zaigrali sa Grcima. Svakako da imamo individualnih rezervacija iz celog sveta, jer je Beograd postao ozbiljna turistička metropola i sve je jači u tome", navodi Dušan Anastasov iz agencije "Big blu".

Turisti najradije obilaze evropske gradove tokom proleća i jeseni. "Već sada su neki došli koji ostaju desetak dana, neki dolaze za same praznike. To su uglavnom Evropljani. Imamo Dance, Šveđane, Engleze, Špance, ali i jednu grupu iz Australije, jednu grupu iz Brazila i grupu iz Paname", navodi Vladimir Vlaho iz "Sabra travela".

U turizam Srbije prošle godine uloženo je 750 miliona dinara i to u 60 projekata.

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević navodi projekte kao što su letnje pozornice, staze za šetnju, biciklističke staze, avantura-parkovi, zip-lajnovi, osvetljavanje nekoliko pećina, uređenje turističkih atrakcija koje su i ranije bile popularne, izgradnja novih sadržaja.

"Jednom rečju, trudimo se maksimalno da turističku ponudu Srbije unapredimo kako bi svi gosti koji posećuju naše turističke destinacije odlazili zadovoljni", ističe Knežević.

Osim po Srbiji, naši turisti će za praznike putovati i van granica zemlje.

Najpopularniji gradovi su Beč, Budimpešta, Temišvar, Atina, Solun, Prag. Neki će i do Lisabona, Pariza i Barselone, a za one najplatežniji, tu su daleke egzotične zemlje, pre svih Zanzibar, ostrvo u Indijskom okeanu koje je poslednjih godina naročito popularno.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike