Srbiji je dnevno potrebno 800 dobrovoljnih davalaca krvi – koje krvne grupe najviše nedostaju

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao dan kojim se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju krv. Dobrovoljno davanje krvi je potreba celog sveta, kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama.

"Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti spasavanju života?" je ovogodišnji slogan Svetskog dana dobrovoljnih davala. 

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve koji mogu da daju krv. 

Koje krvne grupe grupe najviše nedostaju 

Mirjana Knežević ističe da dobrovoljni davaoci krvi koji nesebično daju deo sebe da bi spasili život nekome zaslužuju jedno hvala svakog dana. Međutim, ovaj dan je važan da se ohrabre i podsete svi oni koji nikad nisu dali krv da je za to uvek pravo vreme, jer je krv svakog dana i potrebna. 

"Rezerve krvi su trenutno jednoipodnevne i nedostaju sve negativne grupe. Pozitivne i nulta pozitivna su poslednjih mesec dana deficitarnije. To su krvne grupe koje su i najčešće u našoj populaciji ali je trenutno i najviše pacijenata kojima su neophodne", naglasila je Kneževićeva.   

Idealno bi, kaže bilo da se dnevno prikupi 350 do 400 jedinica krvi, a na nedeljnom oko 1.800 i tada bi mogli, da kažu da smo mirni.

Nažalost taj broj nije uvek dostižan, pa je Institut prethodne sedmice, prema rečima Ivane Rodić imao svega 1.321 jedinica krvi. 

Ukazuje da se oseća početak godišnjih odmora i da je to i prouzrokovoalo smanjenje rezervi. 

Dodaje i da je u toku letnja kampanja da se prevaziđe taj deficit.

Ko može i koliko puta da dâ krv 

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri. 

Institut za transfuziju krvi radi uobičajeno do 19 časova,  a građani će povodom današnjih akcija dobrovoljnog davanja moći krv da daju u Valjevu, Koceljevi, Novom Pazaru. 

Studenti će takođe, danas u Studentskom gradu krv moći da daju od 11 do 16 časova. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike