Srbija uspostavlja nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem

Sporazum su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.

"Formiranje sistema će omogućiti digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je ministar Stefanović.

Naglasio je da će uspostavljanje nacionalnog sistema omogućiti da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu.

"Policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama i da li je osuđivan. Neće se gubiti vreme na razmenu papira", naglasio je Stefanović.

Ocenio je da je potpisivanje sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i dostizanju visokih evropskih standarda.

Kako je rekao, to je korak koji je usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.

Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.

Mali: Posvećeni borbi protiv pranja novca 

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.

“Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da se svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala“, rekao je Mali.

Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa takozvane crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019. godine direktan priliv stranih ulaganja iznosio 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.

“Srbija je lider u privlačenju stranih investicija u regionu, rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine.

Kuburović: Dobra saradnja ministarstava, policije i tužilaštva

Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je protokol koji su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisali 2017. godine, bio na neki način preteča današnjem sporazmu i da dva ministarstva, užilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.

“Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka“, navela je Kuburović.

Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.

Fabrici: Korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.

Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.

Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.

Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar