Srbija plaća odštetu Mališi Jevtoviću zbog torture u zatvoru

Sud u Strazburu naložio je državi Srbiji i da, nakon pravosnažnosti odluke, na ime nematerijalne štete Jevtoviću isplati 4.000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra, navodi se u odluci suda koja je objavljena na njegovom sajtu.

Evropski sud smatra da je Srbija odgovorna jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića u pritvoru i zatvoru, čime su prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima – o zabrani torure, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.

Sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljan u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.

U svojoj odluci, Evropski sud je utvrdio i da nadležni pravosudni organi, najpre Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu i Osnovni sud u Požarevcu, nisu sproveli efikasnu i delotvornu istragu kako bi otkrili učinioce zlostavljanja i adekvatno ih kaznili.

Jevtović je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog brutalnog ubistva trogodišnje Katarine Janković 2005. godine, a njena majka, koja je bila u vezi sa Jevtovićem, zbog pomaganja u ovom zločinu osuđena je na 37 godina zatvora.

Kaznu zatvora sada izdržava u strogo čuvanom zatvoru Nova skela, u Padinskoj skeli.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike