Spasovdanska litija u Beogradu

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama u 19 sati krenula je litija koju predvodi patrijarh Porfirije.

Litija je formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Slavije i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike, a patrijarh će održati litiju.

Odmah za patrijarhom u litiji su lekari i medicinski radnici koji se više od godinu dana bore za živote u pacijenata u kovid sistemu.

U litiji učestvuju predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani. Takođe, prisutan je i iguman sa Hilandara.

Zbog epidemije koronavirusa, litija izgleda nešto drugačije pošto su građani podeljeni u grupe i zamoljeni da nose zaštitne maske. 

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda.

Na Trgu Slavija puštena je srpska himna "Bože pravde".

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić. Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, litije nije bilo.

Saobraćaj u ovom delu grada zatvoren je od 19 do 21 čas.

Simbol stalnog uzdizanja grada iz pepela

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine sagrađena Vaznesenjska crkva.

Ova crkva uspela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Obeležavanje Spasovdana u Beogradu počelo je jutros liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije. 

Veliki značaj Spasovdana u narodu 

Spasovdan je pokretni praznik, ali se uvek praznuje u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Koliki mu je značaj oduvek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao Krsna slava, ali i zavetina za čitavo selo.

Ne rade se danas teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар