Smanjena potrošnja plastičnih kesa

Delegacija Srbije koju predvodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica EU, koji se juče i danas održava u Bukureštu, učestvovala je na sesiji "Upravljanje vodama-kontrola zagađenja voda plastikom /mikroplastikom, od reka do mora".

Tom prilikom ukazano je da je Srbija usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i da se se radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Vidnom napretku u ovoj oblasti je doprinela i kampanja koja je rezultirala smanjenjem ukupne potrošnje plastičnih kesa za 80 odsto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa EU standardima", saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Srbiji je dragocena podrška Evropske unije u dostizanju evropskih standarda, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama koje je prioritetno pitanje u oblasti zaštite životne sredine. U postizanju smanjenja zagađenja reka, važne su zajedničke misije i aktivnosti sa susednim zemljama, kao i na nivou EU", navodi se u saopštenju.

Trivan je danas razgovarao i sa ministrom životne sredine i voda Bugarske Nenom Dimovim o aktivnostima i planovima za dalji razvoj saradnje, kao i o zajedničkim regionalnim akcijama i inicijativama.

Razmenjene su informacije o problemima zagađenja vazduha, očuvanju biodiverziteta i prekograničnoj saradnji, a Trivan je ukazao da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, saobraćaj i termoelektrane.

On je predložio da se uz finansijsku podršku koju bi tražili od UNEP-a za ujedinjenu regionalnu akciju na gašenju individualnih kotlarnica, može rešavati problem zagađenja vazduha u gradovima ovog dela Evrope.

Dimov je kazao da je zagađenje vazduha u bugarskim gradovima u fokusu aktivnosti, da devet od 27 gradova ispunjava standarde po pitanju zagađenja vazduha, Kako je kazao, Sofija je najkritičnija, i u toku je projekat zamene sistema grejanja sa uglja na novije i zdravije tehnologije, vredan 60 miliona evra.

Ministri su se saglasili da je u rešavanju problema zagađenja vazduha važna elektrifikacija javnog prevoza na čemu rade glavni gradove obe države i da se kroz prekograničnu saradnju može raditi na zajedničkim projektnim aktivnostima u ovoj oblasti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike