Slučajevi nestalih beba, traga se za dokumentacijom

Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu Jasna Nikolić navela je u saopštenju za RTS da je u periodu od 1976. do kraja 1984. godine sprovedeno 29 postupaka usvojenja.

"Sva ta usvojenja upisana su u knjigu usvojenja, ali stoji i činjenica da nema predmeta-dosijea usvojenika. Ovu činjenicu prvi put smo ustanovili prilikom selidbe u novi prostor za rad, 2017. godine, i to konstatovali službenom zabeleškom, a od kad predmeti nedostaju nemamo podatak", kaže Jasna Nikolić.

Dodaje da je u cilju pronačaženja dosijea proverena arhiva Centra, arhiva opštine Aleksinac, arhiva Službe dečje zaštite, Istorijski arhiv Niš (da nije došlo do izlučivanja arhivske građe), da je kontaktirana Matična služba u Aleksincu i Žitkovcu, Osnovna školu u Žitkovcu, Prijavno-odjavna Služba PS Aleksinac, a sve u cilju utvrđivanja identiteta biološke majke podnosioca zahteva.

Kako je istakla, ukoliko bude potrebno, na zahtev nadležnih organa (Tužilaštva, suda), Centar će dati na uvid svu dokumentaciju koju poseuduje, a u cilju utvrđivanja prave istine i relevantnih činjenica.

"Zbog svih ovih natpisa u novinama koje bacaju senku na našu profesiju, danas nije lako biti radnik Centra u Aleksincu. Aktuelno danas u Centru ne radi ni jedan radnik iz tog perioda. Odgovorno tvrdim da se danas u Centru za socijalni rad opštine Aleksinac poslovi obavljaju legitimno, transparentno i u skladu sa važećim zakonima. U interesu je Centra za socijalni rad sa se oktrije istina i u tom pravcu preduzimamo korake za pronalaženje navedenih predmeta", istakla je u saopštenju Jasna Nikolić.

Prethodno je član Vladine komisije Radiša Pavlović rekao za RTS da, prema njihovim saznanjima, jedna od bliznakinja nije usvojena u Aleksincu. Komisija takođe čuva identitet čoveka iz okoline Aleksinca koji se njima obratio sa sumnjom da je usvojen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike