Slavko Gak: Nisu ukinute odbijenice za vrtiće

Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak rekao je da je zbog zloupotreba budžet Grada oštećen.

"Problem je što je fingirana dolaznost kada je u pitanju broj dece koja borave u određenom vremenskom periodu. Zbog toga mi sada roditeljima refundiramo novac na osnovu toga koliko je dete bilo u predškolskoj ustanovi tog meseca", rekao je Gak i podsetio da je tada sumnjano da se podaci ne poklapaju, što je kontrola i potvrdila.

Precizirao je da su pre svega roditelji oštećeni od strane vlasnika privatnih ustanova tako što ove ustanove nisu obračunavale tačan broj dana boravka dece u ustanovi.

"Mi ne želimo da zatvaramo predškolske ustanove i vrtiće, već da zaštitimo roditelje i da ove ustanove učinimo što kvalitetnijim. Takođe, nećemo tolerisati ni neadekvatne prostore", rekao je Gak.

Napomenuo je da je bilo problema i sa odbijenicama u predškolskim državnim ustanovama koje su se izdavale bez određenih kriterijuma.

"Sekretarijat je preuzeo odgovornost za odbijenice koje donosi komisija. Trenutno u Beogradu 17.000 dece dobija subvencije od Grada zbog boravka u privatnim predškolskim ustanovama. U javnosti se pre nekoliko dana pojavila zabluda da je Grad ukinuo odbijenice, što apsolutno nije tačno", tvrdi Gak i poseća da 17.000 dece redovno dobija refundaciju, ali i da će svako dete preko ovog broja istu dobiti kada bude bilo novca.

Sekretar za obrazovanje i socijalnu zaštitu je precizirao da je Grad Beograd za ovu godinu obezbedio tri milijarde dinara za subvencije, a da je od 2015. godine do danas isplaćeno 6,5 milijardi dinara subvencije roditeljima.

On je izjavio da svakog 25. dana u mesecu državne predškolske ustanove dostavljaju zahteve roditelja sekretarijatu, gde se razmatraju uzimajući u obzir finansijske kapacitete.

"Od januara ove godine na račun subvencija roditeljima Grad je isplatio 320 miliona dinara što je više od 2,5 miliona evra. Za nove odbijenice vidiće se time ukoliko se neko dete ispiše ili dolaznost u nekim ustanovama bude manja pa bude finansijskih kapaciteta", istakao je Gak.

Naveo je da Grad ne može da kontroliše cenu privatnih vrtića, kojih je u gradu više od 340, kao i da ona skoro nigde nije manja od 250 evra.

Gak je govorio i o 201 novom radnom mestu u vrtićima i predškolskim ustanovama za koje će biti otvoren javni konkurs.

"Konkurs ne sprovodi Grad Beograd, ali trudićemo se da sve predškolske ustanove konkurs otvore u istom vremenskom periodu tako da nema mogućnosti zloupotrebe i on će biti u narednih mesec ili dva", rekao je Gak i podsetio na odluku da Grad poveća dnevnice nastavnicima u produženom boravku za 100 odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike