Skoro 2.000 zahteva za prekršajne postupke zbog otpada

Kako se navodi u saopštenju, rok za dostavljanje podataka je bio 31. mart ove godine, a obavezu dostavljanja podataka imali su proizvođači i uvoznici guma, proizvoda koji sadrže azbest, akumulatora i baterija, mineralnih ili sintetičkih ulja ili maziva, električnih i elektronskih proizvoda i vozila za uvezene količine navedenih proizvoda koje sami stavljanu na tržište u Srbiji ili koje sami koriste kao krajnji potrošači.

Prema Zakonu o zaštiti životne sredine, Agencija inicira pokretanje prekršajnih postupaka protiv obveznika izveštavanja, odnosno plaćanja naknada, koji nisu dostavili potrebne podatke, odnosno nisu dostavili potrebne podatke na propisan način i u zakonskom roku ili su dostavili netačne podatke.

S obzirom da su navedena pravna lica i preduzetnici propustili da dostave tražene podatke, pred Prekršajnim sudom u Beogradu protiv njih je pokrenut prekršajni postupak u cilju prikupljanja traženih podataka.

Svrha naplate ekološke takse jeste harmonizacija evropskih standarda, poboljšanje stanja životne sredine na teritoriji naše zemlje, kao i finansiranje zelenih projekata i podsticaja reciklažnoj industriji, kaže se u saopštenju Agencije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike