Škola u Majdanpeku nosi ime po prerano preminulom mladom fizičaru: Mural na OŠ „Mihajlo Sporić“

Na zidovima škole urađen je mural mladog fizičara Mihajla Sporića, koji je nakon bolesti preminuo 2019. godine. On nije pohađao školu u Majdanpeku, pošto je rođen i odrastao u Beogradu, ali su učenici škole bili njegovi roditelji.

Mihajlo Sporić je bio jedan od najboljih matematičara i fizičara koje je Srbija imala. U svom kratkom životu osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Najvažnija među njima je zlatna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za mladog heroja Srbije.

Među Mihajlovim nagradama su i Vukova diploma i Svetosavska nagrada. Mihajlo je svirao klavir, trčao je maratone i polumaratone.

"On je bio nasmejan do zadnjeg trenutka. Sve svoje snove živeo je punim plućima i iskreno se nadam da će tako i ostati svima u sećanju, kao jedan vedar i nasmejan mladić i da će biti uzor novim pokolenjima koja dolaze i koja će, nadam se, biti ponosna što pohađaju školu koja ima njegovo ime", rekao je Mihajlov otac Zoran Sporić.

Predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da učenici i nastavnici treba da budu ponosni.

Mihajlo je osnovnu školu i Matematičku gimnaziju završio u Beogradu. Bio je brucoš Elektrotehničkog fakulteta sa svim desetkama. Studije je nastavio na Kembridžu u Velikoj Britaniji gde se isticao kao izuzetan student predan nauci i istraživačkom radu.

"U dve godine školovanja je bio najbolji student na fakultetu u Kembridžu. Nakon njegove smrti Fakultet Kembridž je ustanovio nagradu sa njegovim imenom koja se dodeljuje najboljem studentu iz Srbije. Prošle godine je laureat te nagrade bio dečko po imenu Milan Savić iz Republike Srpske", naveo je Zoran Sporić.

Mihajlo Sporić je preminuo u Kembridžu u Velikoj Britaniji 7. novembra 2019. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар