Šest stvari koje treba da uradite pre nego što autom krenete na odmor

Branko Stamatović upozorava za RTS, da je od juna do danas na putevima Srbije poginulo oko 70 ljudi, a da u proseku život tokom leta izgubi oko 160 ljudi. Zbog tog je, ističe, važno da se što više i dalje radi na bezbednosti u saobraćaju.

U letnjim mesecima, neprilagođena brzina je glavni uzrok nesreća, zbog koje  strada najviše ljudi, svaki peti, zatim vožnja pod dejstvom alkohola i potom umor i pad koncentracije.

Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi kampanju pod nazivom "Vozi odmoran".

"Ona je upravo namenjena za sve naše sugrađane koji idu na duga putovanja. Bez obzira da li su to putovanja u naše turističke centre, na letovanja u inostranstvo, cilj ove kampanje je da se skrene pažnja sugrađanima kada idu na put na koje sve načine da se pripreme", rekao je on. 

Šta sve treba uraditi pre puta 

– proveriti tehničku ispravnost vozila ( posebno uređaja za upravljanje vozilom, za zaustavljanje vozila, za označavanje vozila i osvetljavanje puta )

– u vozilu imati ispravan aparat za gašenje požara

– imati dovoljno pogonskog goriva u rezervoaru ( posebno zbog neočekivanih ili očekivanih gužvi na i zastoja na putu i u saobraćaju )

– proveriti nivo svih tečnosti u sistemima vozila ( ulje, antifriz, ulje za kočnice, tečnost za pranje vetrobana)

– proveriti ispravnost klima, stakala, brisača, obezbediti "zavesice"-štitnike od sunčevih

  zraka

– imati pri ruci dovoljno tečnosti u vozilu

Stamatović ukzuje da se vozilo mora pripremiti bar deset dana pre puta, jer ako postoji neki kvar da se na vreme otkloni.

"Jedino tehnički ispravno vozilo je i vozilo bezbedno za put", naglašava on.

Ističe da je na prvom mestu važno da se isplanira ruta, kuda će se putovati da se vozači raspitaju o gužvama na putu, na granici, stanju i radovima na putevima, i da se planiraju pauze.

Jedna od glavnih poruka kampanje je da se na svaka dva sata napravi pauza od najmanje 15 minuta. 

Kad počinje odmor 

"Na put se kreće naspavano i odmorno. Naš odmor ne počinje tek u trenutku kada kreće aranžman, već onog trenutka kada sednemo u automobil i krenemo na put", opominje Stamatović.

Savetuje takođe, da se putuje isključivo danju, a razlog je što ljudski organizam u toku dana aktivan i navikao je tokom noći da spava.

Kampanja je posebno usmerena na inostrane putnike koji su u tranzitu kroz Srbiju i oni su, navodi Stamatović značajno više počeli da svraćaju na odmorišta puteva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike