Sedmi protest u Zrenjaninu: Voda je javno dobro, nijedan privatnik ne može da snabdeva grad

Na listi onoga što organizatori protesta traže bez odlaganja su čista pijaća voda u česmama i hitno rešenje ovog problema, a danas su nadležnim uputili i novi zahtev.

"Ono što mi tražimo jeste da nijedan privatnik ne može da snabdeva grad vodom jer je voda javno dobro i taj zakon važi na celoj teritoriji Srbije", kaže Bekim Rukeci iz Zrenjaninske akcije.

U fabrici vode imaju svoje obrazloženje zašto građanima ne isporučuju vodu.

"Spremni smo za rad od januara ove godine, međutim fabrika vode nema ingerencije nad distributivnim sistemom u gradu. Mi smo isključeni sa distributivnog sistema i nemamo mogućnosti da radimo", objašnjava direktor Fabrike vode Aleksandar Savin.

Tvrdi da mogu da isporuče dovoljne količine ispravne vode za piće.

"Radili smo nadgradnju u fabrici i sada imamo dovoljne kapacitete da snabdevamo grad", kaže Savin.

U lokalnoj samoupravi se nadaju da će problem biti uskoro rešen.

"O značaju pijaće vode za grad Zrenjanin dovoljno govori činjenica da se Vlada Srbije direktno uključila u rešavanje ovog problema i mi očekujemo da ćemo tako rešiti ovaj višedeceniski problem koji muči Zrenjanince", ističe gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Ipak, po svemu sudeći, poslednju reč će dati nadležne sudske institucije s obzirom da je u Fabriku vode pre dva dana uveden predstečajni postupak.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар