Saveti vozačima pred putovanje na odmor

Ekipa RTS-a vozila je severnim auto-putevima od Hrvatske, preko Slovenije, Italije do Francuske. Ono što obeležava ovaj put je velika gužva koje prave kamioni. Najbolje vreme za put je subota i nedelja jer tada kamiondžija nema.

Radnim danima zbog radova na putu, zastoja na naplatnim rampama, skoro da je i nemoguće voziti više od 90 kilometara na sat što mnogo usporava kretanje i vreme dolaska. Savet stručnjaka je da – pravite češće pauze i ako imate informacije obavezno izbegnete radove i pokušate da nađete alternativnu rutu.

"Vozači treba da prave više pauza sa izlaskom iz vozila, osvežavajućim pićima ali bez neke veće količine hrane jer ona uspavljuje, usporava reflekse vozača", savetuje Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ono što je bitno u vožnji na auto-putu je i držanje rastojanja, kako bi vozači pravovremeno mogli da bez posledica ukoče.

"Treba smanjiti brzinu i povećati rastojanje od vozila koja su ispred. Takođe, treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zaustavljanja, skretanja, isključivanja, uključivanja jer te radnje najčešće dovode do opasnih situacija i sudara", objašnjava Vujanić. 

Na graničnim prelazima prema severu nema za sada većih gužvi. Međutim ima gužvi na naplatnim rampama, pa je bitno da se na vreme ako je moguće kupi telepas ili elektronska naplata putarine jer se time uštedi nekoliko sati putovanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike