Najbrže vesti u Srbiji

Šarčević sa sindikatima o optuštanjima i otpremninama

Minstarstvo je u saradnji Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u budžetu za 2017. godinu predvidelo 1.200 otpremnina kako bi se rešio problem jednog broja radnika za čijim angažovanjem je prestala potreba, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Projekciju Međunarodnog monetarnog fonda o višku broju zaposlenih u prosveti sveli smo na razumnu meru. Ali, moramo biti svesni da se određen broj radnih mesta prikriva i da imamo nekontrolisano zapošljavanje na osnovu ugovora na određeno vreme", rekao je Šarčević.

Prestavnici sindikata saglasili su se da se problem tehnoloških viškova mora rešavati i da su otpremnine deo tog rešenja, ali su istakli da je potrebno sprečiti sve eventualne zloupotrebe prilikom gašenja radnih mesta i isplata otpremnina. 

Ministar je naglasio da je zajednički rad Ministarstva i sindikata na zbrinjavanju tehnoloških viškova u prethodnoj školskoj godini pokazao da je moguća efikasna saradnja.

"Ta praksa će biti nastavljena i u novoj školskoj godini. Novi obrazovni profili zahtevaju nova radna mesta, dok će profili za koje učenici nisu zainteresovani prestati da postoje, a samim tim i radne pozicije", rekao je ministar i poručio da je uvek spreman za dogovor.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike