SAOPŠTENjE UDRUŽENjA „SLOBODA“ POVODOM SMRTI MIRE MARKOVIĆ: Napadali su je neprijatelji, nemoćni da se suprotstave Slobodanu

ODLASKOM Mirjane Marković otišao je poslednji glavni svedok i kreator jugoslovenske i srpske istorije s kraja 20. i početka 21. veka. Jasno je da svedoka ima još, ali onih koji su sa Slobodanom Miloševićem, dugogodišnjim predsednikom Srbije i Jugoslavije delili najbliža ubeđenja i ideje, svakako da više nema, navodi se u saopštenju Udruženja „Sloboda“. Supruga Slobodana Miloševića bila je jedan od osnivača ovog udruženja, koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu. Mirjana Marković je preminula u izbeglištvu u Moskvi, u 77. godini života. Ona će biti sahranjena u subotu 20.aprila u 15 sati u Požarevcu u dvorištu porodične kuće, pored supruga Slobodana Miloševića. Oproštajnim govorima, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, od nje će se oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik „Slobode“ i Milovan Bojić. Pročitajte još – UMRLA SUPRUGA SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Mira neće počivati pod lipom? – Neprijatelji Slobodana Miloševića u nemoći da se njemu suprotstave, najčešće su napadali njegovu suprugu Miru – piše u saopštenju. – Pokušaji da se od nje napravi „prokleta Jerina“ nisu prestali sve do njene smrti. Oni kojima tabloidi formiraju svest, u te optužbe će poverovati. Oni koji imaju smisla za „kritičko mišljenje“, lako će prepoznati kliše koji se primenjuje protiv onih koji odbijaju da služe „novom svetskom poretku“. Milošević je to odbio i platio cenu glavom. Mira Marković ga je podržavala najsnažnije što je. Zato je život skončala u egzilu. Iz Udruženja „Sloboda“, sažimajući život profesorke Marković, izdvajaju da je rođena u partizanskom zbegu. Da je kao beba ostala siroče. Majku Veru Miletić streljao je Gestapo u nacističkom logoru. Od muža su je silom razdvojili oni koji su ga kidnapovali u nekadašnji nacistički logor a pretvoren u „tribunal“ Shveningen u Hagu. Umrla je u izgnanstvu u Moskvi pod sramnim i lažnim optužbama koje su protiv nje plasirane u srpskoj javnosti. – Ona je bila istinski humanista, levičar, idealista, jugoslovenske orijentacije, politički borac, osoba koja je imala snažan senzibilitet za politiku – naglašava se u saopštenju. – Vizionar, doktor sociologije, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Ruske akademije društvenih nauka. Ni od jedne ove kvlaifikacije, Mira se ne bi odrekla. Nije to učinila ni za života. Naprotiv, svojim delom ih je iznova potvrđivala. Pročitajte još – MIRA ĆE POČIVATI PORED SLOBE: Kremacija u četvrtak u Moskvi, urna u Srbiji u petak U saopštenju „Slobode“ se, između ostalog, ističe i to: – Uprkos činjenici da su mnogi trudili da njene teze o globalnim odnosima dovedu u pitanje, negirajući im „naučnost“, izvesno je da su neke od njih u stvarnosti dobile potpunu potvrdu. Ona je prva ukazala, čak deceniju pre Bžežinskog, na nezadrživi napredak Kine. Ideološki um. njihov,a ne njen, smetao im je da prihvate tačnu i na argumentima zasnovanu naučnu prognozu, za koju je, osim statistike, ipak potrebna i sociološka imaginacija. Nju je bez sumnje, ona imala.

(Večernje novosti)

Napišite komentar