Samoubistva se dešavaju na svakih 40 sekundi, šta je kod mladih „okidač“ za suicid

Završiti školovanje, zaposliti se, obezbediti egzistenciju, osnovati porodicu – prioriteti su mladih ljudi. A nezaposlenost i osećaj ličnog nezadovoljstva najveći problemi. Formalno obrazovanje ne priprema ih za tržiste rada, pokazuju istraživanja.

"Prema alternativnom izveštaju o položaju mladih u Srbiji za 2021. godinu, evidentno je da pola mladih želi da ode iz Srbije, ima tu nameru ili planira da to uradi u nekom momentu. Neki od razloga zašto to žele da urade su dostojanstveni život i viši životni standard", kaže Polina Cecina, Građanske inicijative.

Pored ekonomske nesigurnosti, zabrinjava i njihovo mentalno zdravlje.

"Mladi ljudi često zbog toga sto su mladi, nailaze na razne vidove diskriminacije, bilo to u procesu obrazovanja, bilo to u procesu pronalaženja posla, bilo da kao ravnopravni građani i građanke participiraju u društvu, tako da to može da doprinese da se oni osećaju potcenjeno", navela je Anja Jokić iz Krovne organizacija mladih Srbije.

Čak 45 odsto mladih izjavilo je da je konstantno zabrinuto zbog nečega.

Stručnjaci navode da je najvažnije naučiti mlade ljude da se nose sa raznim pritiscima, osnažiti ih i podržati. Ranim prepoznavanjem onih koji razmišljaju o suicidu može se sprečiti tragičan ishod.

"Ako vidite da se neko promenio u ponašanju, da se povukao, da sve više u komunikaciji govori da je umoran, da spominje krivicu, da mu je sniženo samopoštovanje, da sebe vidi u lošem svetlu, to su neka generalna mesta koja se daju prepoznati, ako se gledamo međusobno", objašnjava Miodrag Stojanović, specijalista psihijatrije

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u zemljama regiona najveći broj suicida izvrši se u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, a najmanje u BiH i Albaniji. U Srbiji u proseku godišnje sebi život oduzme oko 1.000 osoba, uglavnom u većim gradovima, gde su više izloženi stresu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар