SAD donirale Srbiji ambulantna vozila

Ambulantna vozila, opremljena savremenim aparatima, deo su donacije od 11 vozila, koje je obezbedila USAID za zdravstvene ustanove, a koristiće ih Opšta bolnica Jagodina, domovi zdravlja Bogatić, Kraljevo, Vranje i Svrljig i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

Zlatibor Lončar je istakao da je danas važan dan za srpsko zdravstvo i sve koji rade u njemu i zahvalio ambasadoru SAD i UNDP-u.

"Ostvaruje se zajednički projekat SAD i UNDP-a vredan milion dolara za zdravstveni sistem Srbije, čiji je jedan deo i ovih šest vozila. Još pet vozila trebalo bi da stignu", rekao je Lončar.

Dodao je da se sve promenilo i da ništa više neće biti isto kao pre koronavirusa, krize koja se, kaže, možda i desila kako bismo svi shvatili da ćemo morati da budemo jedinstveni i da delujemo zajedno, jer samo tako možemo da se izborimo sa izazovima.

"Zato pozivam sve da zajednički radimo, jer problem nije rešen ako ga rešimo samo u svom dvorištu. Mi smo već više od 400.000 vakcina podelili komšijama, prijateljima kojima je neophodno i nastavićemo dalje, jer kad i oni budu rešili probleme, znaćemo da smo blizu dana povratka životu bez pandemije", istakao je Lončar.

Ukazao je da je u sanitetima oprema koja bukvalno u minutima spasava živote.

"Da takve opreme nije bilo na fudbalskoj utakmici pre dva dana, kada je došlo do srčanog zastoja kod jednog igrača, on danas ne bi bio živ", ukazao je Lončar na značaj opremljenih ambulantnih vozila koje su od danas na raspolaganju u Srbiji.

Kako je rekao, te "pokretne bolnice" biće u manjim sredinama, posebno u onima sa velikom razruđenošću, u kojima treba mnogo da se dođe do pacijante, da mu se ukaže pomoć…

Godfri medicinskim radnicima: Hvala vam, bili ste neverovatni

Ambasador SAD Entoni Godfri istakao je da su SAD tokom pandemije prikupile više od 4,7 miliona dolara dodatne pomoći Srbiji u borbi protiv kovida.

"Bili smo partneri SZO u nabavci medicinske opreme, opreme za testiranje, trijažnih kontejnera za kovid bolnce u Srbiji i sve smo to radili u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije", rekao je Godfri.

Naveo je da visoko ceni pomoć koju su na početku pandemije SAD ponudili srpski lideri.

"Hvala Vladi Srbije što je zajedno sa ‘Er Srbijom’ pomogla da se ljudi vrate u Ameriku, kao i za vakcinaciju za pripadnike diplomatske zajednice", rekao je Godfri.

Ukazao je da je pandemija pokazala koliko je važna zdavstvena zaštita, dodajući da je zdravstvo u svim zemljama pretprpelo pritisak, te da je potreba da se u njega investira nikada jača.

Ambasador je najavio da će u okviru projekta "Zajedno protiv kovida" domovima za stare širom zemlje biti uručeni tableti i televizori kako bi stanari mogli bezbedno da budu u kontaktu sa svojim porodicama.

Svim medicinskim radnicima koji su se našli na prvoj liniji odbrane od kovida 19 Godfri je poručio: "Hvala vam, bili ste neverovatni".

"Kovid kriza bez presedana, ostavila velike posledice"

Primopredaji ispred Palate "Srbija" prisustvovala je i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Fransin Pikap, koja je navela da je kovid kriza bez presedana, koja je ostavila velike posledice na živote, zdravstvo, ekonomiju, životnu sredinu

"Sada se čini da se ta kriza bliži kraju, ali bio bi rizik ako bismo se posle pandemije vratili na život po starom, ne uzimajući u obzir pouke", rekla je Pikapova.

Kako je dodala, tokom pandemije prepoznali smo svi značaj zdravstvenog sistema, snažnog društva, solidarnosti i poverenja, koliko je važno da ne preterujemo u eksploataciji životne sredine, ali i koliko su moćni digitalni alati.

"Vozila koja doniramo danas doprineće da zdravstveni sistem može da odgovori na hitne situacije. Neka će otići u manje, udaljene, ruralne opštine, koje možda nemaju usluge koje su potrebne građanima, a važno je da svi imaju zdravstvenu zaštitu, gde god živeli, da niko ne bude izostavljen", rekla je Pikapova.

Navela je da je ključna poruka UNDP-a, kada se govori o budućnosti i kako vratiti ono što je uništeno, da to ne može da se obezbedi ekonomskim radom na štetu i po cenu životne sredine, već da oporavak mora da bude – zeleni oporavak.

"Zato imamo deo projekta za nabavku opreme za bezbedno odlaganje medicinskog otpada", rekla je ona.

Direktor Doma zdravlja Bogatić Aleksandar Martinović zahvalio je na donaciji, rekavši da će ona doprineti boljem radu hitne službe.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар